Про це пише лікар Андрій Бєловешкін у Facebook.
Читайте також: Які соки покращать травлення
Головна проблема цукрозамінників в тому, що вони ефективні цукрозамінники: аспартам в 250, сахарин в 520 разів солодше сахарози.
Лікар пояснює, що солодкий смак сприймається особливими клітинними рецепторами солодких речовин, які складаються з двох рецепторних білків T1R2 і T1R3.
Чим небезпечні цукрозамінники
Після потрапляння в організм цукрозамінники інтенсивно зв'язуються з рецепторами солодкого смаку в підшлунковій залозі, мозку, кровоносних судинах, кістках, шлунку, кишківнику, жирової тканини.
Цукрозамінники змінюють виділення кишкових гормонів та впливають на виділення інсуліну і рівень глюкози в крові. Тому цукрозамінники збільшують ризик цукрового діабету. А от підсолоджувач сукралоза стимулює появу нових жирових клітин і накопичення в них жирових крапель. Сахарин підсилює тонус і скорочення сечового міхура.
Активація рецепторів до солодкого призводить до скорочення кровотоку в судинах головного мозку. Саме тому підсолоджувачі збільшують частоту інсультів і нейродегенеративних захворювань.
Навіть якщо людина тримає в себе в руках і не переїдає, то на тлі вживання в їжу замінників цукру вона страждає від постійного відчуття голоду.
У споживачів цукрозамінників порушується нормальне сприйняття солодкого смаку.
Чим небезпечні цукрозамінники
Висновок лікаря: цукрозамінники – це молекули, які інтенсивно взаємодіють з рецепторами мозку. Це може привести до низки серйозних побічних ефектів.
Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.