Про це розповіла дієтолог Албіна Коміссарова, передає Оbozrevatel.
Фітинова кислота – це з'єднання складного ефіру і 6 залишків ортофосфорної кислоти. Дуже часто можна зустріти інформацію про те, що крупи і горіхи треба замочувати через наявність у них фітінової кислоти.
Читайте також: Люди помирають не через зношування організму, – науковці
Що поширюють: фітинової кислота має властивість "зв'язуватися" з деякими мінералами (фосфор, кальцій, магній, цинк) і зменшує їх біодоступність.
Тобто – організм людини страждає від браку цих мікроелементів, тому крупи, горіхи та бобові обов'язково потрібно замочувати, щоб ця кислота зруйнувалася.
Насправді: теплова обробка руйнує фітинову кислоту. І коли їжа потрапляє в організм, вона вже практично не містить фітинів, а те, що залишилось у страві – абсолютно безпечно.
Фітинова кислота може бути навіть корисною – вона має протипухлинну дію.
Висновок: замочувати крупи, горіхи і боби з метою "прибрати фітини" не потрібно.
Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.