За даними ВОЗ, середній індекс тіла української жінки дорівнює 26,1, а чоловіка – 26,3. Натомість якщо говорити про процентне співвідношення, то серед жінок на ожиріння страждають 26%, тоді як серед чоловіків – 16%. Також серед населення України налічується 1,5 млн діабетиків, з котрих 200 тисяч – інсулінозалежні. Причина такої плачевної картини – у надмірному споживанні цукру та олії. Про це йдеться у статті Наталії Лебідь "Товста нація. Навіщо українцям зайва вага?".
При цьому, говориться у матеріалі, фахівці ФАО (Food and Agriculture Organization of United Nations) включили Україну до трійки лідерів серед країн, де має місце харчова модель під назвою "потрійний тягар". Це означає, що люди в нашій країні і недоїдають, і переїдають, і отримують недостатньо вітамінів. Якщо помножити таку модель на малорухомий спосіб життя, ситуація вийде по-справжньому загрозливою.
Українці (а особливо українки) мають схильність "заїдати" проблеми та хвилювання висококалорійною і некорисною їжею, коментує ситуацію гінеколог Наталія Лелюх. У переїданні "слід виділити психологічний нюанс, – говорить вона. – Це те, що я бачу у своїй практиці і те, про що я чую від колег-психологів. Дуже часто люди сприймають їжу не як джерело поживних речовин, а як задоволення і нагороду. Тобто якщо мені погано, я піду і з'їм тортика, бо я ж повинна себе якось пожаліти…"
Ми не прагнемо шукати задоволення деінде, крім холодильника – у враженнях, подорожах, театральних виставах... Коли нам треба себе "пожаліти" й вдовольнити, поставити галочку "я себе люблю", ми прагнемо себе чимось нагодувати. І це величезна проблема, яка не знімає стрес, котрого й так не бракує в нашому житті, а лише поглиблює його, – додає Лелюх.
Втім, споживання "зайвої" їжі є проблемою не лише українців. Це тотальна біда всього людства, говориться у матеріалі.
Читайте також: На якій олії безпечно смажити: відповідь дієтолога