Але, перш, ніж купувати сковорідку, потрібно дізнатися, наскільки вона є безпечною. Особливо ретельно потрібно підходити до вибору посуду, якщо вам потрібно готувати їжу для дітей.
Читайте також: Чи токсичний ваш шампунь: перелік небезпечних компонентів
Антипригарне покриття буває наступних видів:
- тефлонове,
- керамічне,
- мармурове,
- титанове,
- діамантове,
- гранітне.
Чи всі ці покриття такі безпечні – розповідає лікар Наталя Зубарева.
1. Тефлон
Це політетрафторетилен і перфтороктанова кислота (PFOA).
Щойно тефлон разом зі сковородою в духовці нагрівається до 200 градусів, починають виділятися пари флуоридної кислоти (вони роз'їдають бетон) і перфторизобутилен (у 10 раз отруйніший, ніж гази при газових атаках).
PFOA (перфтороктанова кислота) – це речовина, яка навіть в дуже малих дозах, може викликати підвищення рівня холестерину, виразковий коліт, захворювання щитоподібної залози, онкологічні хвороби, ускладнення вагітності й вроджені дефекти.
У Європі цю речовину визнали канцерогеном та фактично вивели з виробництва.
2. Мармурове покриття
Це той же тефлон, але з додаванням мармурової крихти.
Мармурове покриття сковорідки
Титанове, діамантове, гранітне покриття відносяться до категорії нанокомпозитних і володіють більш досконалими якостями.
3. Титанове покриття
Воно екологічно чисте і зовсім нешкідливе, стійко до будь-якого механічного впливу. Ідеально підходить як і для смаження, так і для випічки.
4. Діамантове покриття
Безпечне при нагріванні до 320 градусів
5. Гранітне
Таке покриття безпечне, поки ціле, але воно не зносостійке, швидко стоншується і сколюється. Після цього сковороду використовувати не можна.
6. Керамічне покриття (нанокомпозитний полімер з наночастинками піску)
Воно не виділяє шкідливих речовин при сильному нагріванні до 450 градусів. Покриття зносостійке і боїться механічних пошкоджень.
Під покриттям ховаються свинець і кадмій, що безпеки не додає, тому сковородою можна безпечно користуватися тільки якщо вона з 100% кераміки.
7. Чавунне
Сковорідка з природним антипригарним покриттям найбільш безпечна та доступна.
Варто пам'ятати, що чавунний посуд насичує їжу невеликою кількістю заліза, тому після приготування необхідно перекласти страву в інший посуд.
Лікар також розповіла, який посуд є безпечнішим – з нержавіючої сталі, мідний посуд чи алюмінієвий.
Мідний посуд – небезпечний, бо без захисного покриття при використанні з кислими продуктами виділяє багато міді, що може стати причиною отруєння металами. Крім того, в складі часто присутній нікель, а це канцероген.
Алюмінієвий посуд – джерело алюмінію, який є сильним нейротоксином, тобто токсином, який специфічно діє на нервові клітини, до того ж такий посуд видає неприємний запах при нагріванні.
Посуд з нержавіючої сталі – безпечний, але зовнішнє покриття дна має обов'язково бути зі сталі з маркуванням 18/10.
Посуд з нержавіючої сталі безпечний з маркуванням дна 18/0
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.