Які вуглеводи слід додати до свого меню, аби покращити роботу травної системи, зокрема кишківника та чому до переліку віднесли йогурт, пояснюємо далі.
Читайте також: Надлишок цукру рекордно швидко порушує роботу вашого кишківника
Вуглеводи корисні для кишківника
Вівсянка у будь-якому вигляді принесе користь вашому кишківнику/Фото:Unsplash
Вівсянка
Вівсянка дійсно варта уваги. В ній достатньо розчинної клітковини, яка знижує запальні процеси в кишківнику і допоможе захиститися від хронічних захворювань. Вівсянка багата пробіотиками, її споживання допоможе уникнути здуття, запорів та метеоризму.
Вівсяна каша є одним із найкращих дієтичних продуктів і підходить тим, хто страждає на виразку шлунку, гастрит та інші розлади травлення.
Запікайте картоплю, аби зберегти корисні властивості/Фото:Unsplash
Картопля
Картопля – певно, найпростіший коренеплід, втім дуже корисний. У 100 г картоплі міститься майже 4 г білку, 5 г клітковини та 4 г калію. На корисні властивості картоплі впливає спосіб її приготування, картопля фрі є не найкращим варіантом, а от якщо картоплю відварити чи запекти, вона принесе користь.
Бобові містять багато клітковини/Фото:Unsplash
Бобові
Квасоля, боби, сочевиця, нут – різновидів бобових достатньо. Бобові багаті рослинним білком та вітамінами групи В, а також мінералами, залізом, кальцієм, фосфором, магнієм, йодом і калієм.
Квасоля – лідирує за вмістом антиоксидантів серед бобів. Вона містить багато клітковини, калію, вітаміну K і каротину, завдяки чому корисні властивості їжі зростають.
Втім, при загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту, бобові слід споживати в міру. Дієта при гастриті залежить від виду захворювання, в залежності від зниженої або підвищеної секреторної активності. У першому випадку бобові культури не можна навіть при поліпшенні стану. У другому випадку деякі фахівці припускають вживання невеликої кількості квасолі. У будь-якому випадку за рекомендацією слід звертатися до лікаря.
У бананах міститься багато магнію/Фото:Unsplash
Банани
Як і у картоплі, у бананах багато калію. А ще магнію, який допоможе знизити тривожність. Також у бананах міститься багато пробіотиків. Банани відносяться до високоенергетичних продуктів, які здатні підвищувати рівень цукру в крові. Тому вони так швидко дають енергію для фізичних і розумових навантажень.
Банани мають антисептичні та зв'язувальні властивості, відтак їх варто вживати при запаленні слизових оболонок шлунку, при виразках кишківника (але не в період загострення). Стиглі банани містять фруктозу, сахарозу і глюкозу.
Йогурт – корисний для кишківника продукт/Фото: Unsplash
Йогурт
І якщо ви здивовані бачити йогурт у списку вуглеводів, адже його відносять до продуктів багатих білком, кальцієм та пробіотиками, знайте, що вуглеводи в йогурті теж є – у вигляді лактози, тобто молочного цукру.
Йогурт – хороший продукт при лікуванні дисбактеріозу, бо містить у своєму складі корисні для організму бактерії. До того ж, йогурт не містить чистої лактози, а тому може бути заміною молока для людей, що страждають непереносимістю лактози.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.