Депресія стає все поширенішою проблемою. За статистикою, близько 8% жінок і 5,5% чоловіків стикаються з цим діагнозом, причому найбільш вразливим віком вважається період з 55 до 75 років, повідомляє 24 Канал з посиланням на Scientific Reports.
Також на тему Виявили нову поширену причину болючих місячних
Нове дослідження депресії
Дослідження, проведене Центром здорового старіння мозку в Сіднеї, виявило, що вищий рівень споживання фруктів і овочів сприяє зменшенню проявів депресії у людей старше 45 років.
У дослідженні взяли участь 3483 близнюки старше 45 років з Австралії, Данії, Швеції та США, у яких спостерігали симптоми депресії. Участь близнюків, які виросли в однакових умовах, дозволила виключити вплив таких факторів, як різниця в соціально-економічному статусі.
Люди їдять занадто мало овочів і фруктів
Автори дослідження зазначили, що середнє споживання фруктів і овочів учасниками було значно нижчим за рекомендований рівень. Мінімальна кількість споживаних фруктів становила всього 0,3 порції на день, а овочів – 0,5 порції. У той час, як максимальні показники досягали 2,1 і 2,0 порції відповідно.
Ці дані суттєво нижчі за мінімальну норму, встановлену Всесвітньою організацією охорони здоров'я, яка рекомендує не менш ніж 5 порцій на день (по 100 грамів на порцію). Головний автор дослідження, доктор Аннабель Матісон, підкреслила важливість збільшення споживання фруктів і овочів серед людей похилого віку, особливо після 55 років.
Доктор Матісон також зазначила, що "вплив кишкового мікробіому на процеси запалення та його зв'язок з депресією стають все більш зрозумілими". Вчені припускають, що позитивний вплив фруктів і овочів на депресію може бути обумовлений їх високим вмістом клітковини, вітамінів і мікроелементів.