Результати дослідження, яке тривало 20 років, представлені на щорічних зборах Американського товариства клінічної онкології, пише The Washington Post.
Читайте також: Що може вберегти від раку легень та товстої кишки
В експерименті взяли участь 49 тисяч жінок.
Вчені зазначають, що смертність в результаті раку молочної залози серед жінок старше 50 років можна знизити на 21%.
В середньому ті, хто дотримувався встановленої дієти, скоротили жир з 32% своєї добової калорійності до 25%. Також у раціон вони додали щоденну порцію фруктів, овочів і цільного зерна. Цих принципів харчування вони дотримувалися протягом восьми років.
За весь період дослідження виявили понад 3 тисяч випадків раку молочної залози. І ті жінки, які вживали додаткову порцію овочів та зменшили кількість м’яса, мали на 21% менше шансів померти від раку.
- у вашій родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази);
- у вас рано почалось статеве дозрівання (менархе);
- у вас пізно розпочалась менопауза;
- ви пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект);
- ви користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви);
- ви проходили курс замісної гормональної терапії (ЗГТ);
- зловживаєте алкоголем;
- маєте надмірну вагу/страждаєте ожирінням;
- фізично неактивні.
Також дослідники радять жінкам намагатися підтримувати здорову вагу, займатися спортом не менше 30 хвилин в день і скоротити вживання алкоголю.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.