Про це пишуть у МОЗ та дають поради, які допоможуть уникнути харчового отруєння.
Чистота
Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, – чистота. Все просто: ретельно мийте руки, фрукти та овочі; стежте за чистотою кухонного приладдя; захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.
Читайте також: Рецепти салатів для пікніка на природі, які можна швидко приготувати
Сире і готове
Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею.
Будьте обачними на пікніку
Термін придатності
Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.
Не купуйте їжу на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.
Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.
Безпечна температура
Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь.
Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби.
Вода
Вода має бути чистою і ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів.
Візьміть з собою флягу очищеної води з дому
Також у МОЗ нагадали симптоми харчового отруєння:
- підвищення температури тіла
- зниження або відсутність апетиту
- загальна слабкість
- пронос і приступоподібний біль у животі
- здуття живота
- нудота і блювання
- холодний липкий піт
- низький тиск.
При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря.