Про це заявили фахівці Університету Тафтса у Бостоні (США), йдеться у прес-релізі на MedcalXpress.

З їх слів, морепродукти багаті на омега-3-поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), які позитивно впливають на тривалість життя літніх людей і запобігають ризику передчасної смерті.

Читайте також: Чому жінки старіють повільніше за чоловіків: відповідь фахівців

Протягом 1992-2015 років науковці проводили дослідження, у якому взяли участь 2622 осіб з середнім віком у 74 роки. На початку експерименту, через 6 і 13 років у добровольців вимірювали рівень вмісту ПНЖК у крові, включаючи ейкозапентаєнову, докозагексаєнову, докосапентаєнову та альфа-ліноленову кислоти (більшість з цих сполук є морепродуктах, а остання – у горіхах, насінні і зелених овочах).

Залежно від вмісту омега-3-поліненасичених жирних кислот в організмі, добровольці були розділені на п'ять груп. У 89% спостерігалися вікові хронічні захворювання, включаючи фізичні і когнітивні дисфункції.

Високий рівень споживання ейкозапентаєнової кислоти знижував ризик нездорового старіння на 24%, а докосапентаєнової – на 18-21%. У інших сполук ефекту не було виявлено.

Висновок вчених: якщо в старості споживати морепродукти, то це дозволить продовжити життя. Адже омега-3-поліненасичені жирні кислоти, які містяться у рибі та інших дарах моря, допомагають регулювати артеріальний тиск, серцебиття та стримувати запальні процеси в організмі.

До слова, американські вчені з Науково-дослідного інституту при дитячій лікарні в Окленді встановили, як потрібно харчуватися, щоб збільшити тривалість життя.

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі ​Здоров'я.