Враховуючи, що захворюваність на діабет безперервно зростає, вчені прагнули знайти найбільш ранні біомаркери, що вказують на потенційні ризики хвороби.

Увага Вакцинація від грипу: чому це важливо під час пандемії COVID-19

Тож вони виявили, що склад мікробіоти кишківника може бути біомаркером цукрового діабету другого типу.

Багаторічне спостереження за здоровими людьми визначило конкретні типи бактерій, пов'язаних із підвищеними ризиками хвороби. Масштабну роботу провела міжнародна група дослідників.

Дослідження тривало 16 років

  • Команда спостерігала більш ніж за 5 тисячами здорових добровольців протягом майже 16 років.
  • За цей час зареєстрували 432 випадки цукрового діабету другого типу.

За складом мікробіоти кишківника вченим вдалося визначити конкретні типи бактерій, асоційованих із ризиками. До них належали Clostridium citroniae, C. Bolteae, Tyzzerella nexilis та Ruminococcus gnavus.

Важливість роботи

Оцінку мікробіоти кишківника можна використовувати для прогнозування ризиків метаболічних захворювань (низку біомаркерів також раніше асоційовували з жировою хворобою печінки) та цукрового діабету.

Зверніть увагу Створили молекулу, що може стати новим препаратом від діабету: обнадійливі результати

Також і для виявлення нових терапевтичних мішеней. Крім того, результати підтверджують зв'язок харчування та діабету, який модулюється, ймовірно, бактеріями кишківника.