Відповідна наукова стаття опублікована в журналі Scientific Reports.
Читайте також: Вчені готуються випробувати вакцини від діабету на людях
Біологи проаналізували мікробний склад 40 кухонних губок з допомогою сучасних технологій. Вченим вдалося визначити та порівняти отриманий генетичний матеріал з генами відомих мікроорганізмів.
Іншим метод дослідження як флуоресцентна мікроскопія дозволила визначити поширення бактерій на губках і з'ясувати їх щільність.
Виявилося, що мікроби живуть переважно на поверхні губок, а також всередині прилеглих до неї пор.
При цьому переважали гамма-протеобактерії, до складу яких входить більшість патогенних мікроорганізмів.
Зокрема, вчені виявили Chryseobacterium hominis і Moraxella osloensis, які можуть бути збудниками інфекцій у людини.
Ці мікроби сприйнятливі до антибіотиків. Проте вчені знайшли і ацинетобактерії, які в 2017 році зараховані ВООЗ до найбільш небезпечним через ріст несприйнятності до більшості антибіотиків.
Максимальна щільність організмів становила близько 50 мільярдів клітин на кубічний сантиметр.
За словами експертів, губки періодично дезінфікували, але це не знищило всі мікроби, а лише змінило їх склад і зробило більш стійкими до знезараження.