Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.
До серцево-судинних належать такі захворювання як ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), захворювання периферичної артерії, ревматична хвороба серця, вроджені захворювання серця та серцева недостатність.
Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і звички людей: куріння, брак фізичної активності, нездорове харчування та надмір алкоголю. Змінивши таку поведінку, можна суттєво знизити й ризик серцево-судинних хвороб.
Медики дають рекомендації кардіологів, які допоможуть зберегти здоров'я серця.
1. Киньте курити
Тютюнопаління – одна з головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця. Пасивне куріння також шкідливе для здоров'я серця.
2. Будьте активними
Регулярна фізична активність зменшує ризик серцево-судинних хвороб. Лікарі рекомендують приділяти принаймні 30 хвилин фізичній активності 5 разів на тиждень. Сюди можна зарахувати гру, ходьбу, хатню роботу, танці. Спробуйте бути активнішими щодня: можна піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з'їздити у справах на велосипеді замість авто. Залучити до занять сім’ю та друзів. Можна завантажити додаток для тренувань і слідкувати за своїми успіхами. Проте, перш ніж зайнятися спортом, порадьтеся з лікарем.
3. Слідкуйте за своєю вагою
Зайва вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
4. Дотримуйтесь збалансованого здорового харчування
Рекомендується вживати менше продуктів з високим вмістом насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину в крові. Намагайтеся їсти рибу двічі на тиждень – це прекрасне джерело омега-3 жирних кислот, дуже корисних для серця. Щоб кров'яний тиск був у нормі, вживайте менше солі – додавайте менше солі під час приготування їжі і не досолюйте страви за столом.
5. Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна.
Їжте багато овочів та фруктів. Купуючи продукти в магазині, звертайте увагу на інформацію про вміст калорій, жиру, цукру і солі. Вживайте менше алкоголю, адже він калорійний і через його надмірне вживання збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
Читайте також: Топ-10 продуктів для підняття вашого імунітету