Видання Cosmopolitan розповіло про 7 корисних властивостей томатного соку, які варто знати.

Низька калорійність

Калорійність томатного соку менша, ніж у більшості овочевих і всіх фруктових соків. У 100 грамах продукту міститься близько 20 ккал. Тому й не дивно, що цей сік вважається одним з найбільш вдалих компонентів різноманітних дієт.

Томатний сік також знижує рівень цукру в крові і його офіційно включають в дієту тих, хто страждає на цукровий діабет і ожиріння.

Насиченість вітамінами

Томатний сік багатий на вітаміни групи B, бета-каротином (провітамін А), вітаміни C, PP і E. Він також містить сполуки заліза, міді, марганцю, кальцію, калію, фтору, хрому, фосфору, сірки, селену, молібдену, нікелю, хлору і бору.

Такий набір мінеральних і біологічно активних речовин справді унікальний, адже всі вони необхідні організму. Регулярне вживання томатного соку може запобігти розвитку цілого ряду порушень обміну речовин, в тому числі авітамінозів.

Знижує рівень холестерину

Томатний сік містить велику кількість клітковини, що відіграє важливу роль у травленні. Рослинні волокна допомагають організму позбавлятися від "поганого" холестерину, що засмічує кровоносні судини і створює передумови для розвитку захворювань серця.

Допомога при проблемах із серцем і судинами

Томатний сік багатий вітаміном B6, який грає дуже важливу роль в зміцненні стінок судин. Саме тому цей напій знижує ризик розвитку тромбозу. Його рекомендують пити при варикозній хворобі, гіпертонії і стенокардії, а також після перенесеного інфаркту міокарда.

Сприятливий вплив на кишечник

Томатний сік покращує травлення та обмін речовин. Крім клітковини, що сприяє кращому функціонуванню кишечника, він містить речовини, що підвищують тонус кишкової стінки.

Напій має також жовчогінні, антибактеріальні та протизапальні властивості і його рекомендують при захворюваннях дванадцятипалої кишки та зниженій кислотності шлункового соку.

Виведення токсинів з організму

Окрім всіх вищеперелічених корисних властивостей, цей сік ще й багатий на сполуки сірки і хлору, які благотворно впливають на роботу печінки і нирок, тому його рекомендують включати в раціон хворих, які страждають інтоксикацією організму.

Продукт має м'яку сечогінну дію, а в суміші з капустяним соком (у співвідношенні 1:1) допомагає страждаючим на жовчнокам'яну хворобу.

Профілактика онкологічних захворювань і передчасного старіння

До складу томатного соку входить рекордна кількість лікопіну, який є одним з найбільш потужних антиоксидантів. Ця речовина сповільнює процеси старіння, покращуючи роботу захисної системи організму і знижуючи ризик розвитку пухлин.

Доведено, що регулярне вживання томатного соку знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень шийки матки, шлунка, товстого кишечника, легенів, простати і підшлункової залози.

Читайте також: Чим корисний березовий сік