В'ялена та сушена риба може викликати ботулізм

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Її збудником є ботулотоксин, який розмножується без кисню за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів.

До теми У кишківнику людини виявили десятки тисяч невідомих науці вірусів

Саме в'ялена та сушена риба дуже часто є середовищем для розмноження токсинів, і ось чому:

  • вона не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип'ятінні впродовж 10 – 15 хвилин;
  • така риба може бути заражена у природних умовах (джерелом інфекції є пісок або ж річковий мул);
  • соління риби могло відбутись вже після утворення токсину – сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари – це все збільшує ризики утворення токсинів.


Причини ботулізму / Інфографіка ЦГЗ

Ботулізм – симптоми
  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті:
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість,
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківнику (здуття живота, закреп)
  • ураження м'язів шиї та кінцівок.


Симптоми ботулізму / Інфографіка ЦГЗ

До слова, цього року Україна вперше на національному рівні закупить сироватки, серед яких сироватка проти ботулізму.