Якщо ви вирішили поститися в Великий піст 2018, варто продумати, як харчуватися в цей період, щоб отримати користь для душі і тіла і при цьому не нашкодити своєму здоров'ю. Адже навіть під час посту люди можуть харчуватися правильно, різноманітно, повноцінно і смачно.
Читайте також: Великий піст 2018: дата та традиції дотримання
Рецепт салата з гречкою та фініками
Великий піст 2018: рецепт пісного салату з гречки та фініками
Інгредієнти:
- відварна гречка 1 склянка;
- 3 морквини;
- 1 цибуля;
- жменя свіжого або мороженого шпинату;
- 1 чашка нуту;
- 6 фініків;
- кінза (за смаком);
- сіль, перець (за смаком);
- рослинна олія 3 ст. л.;
- винний оцет 2 ст. л.
Як приготувати салат з гречкою та фініками:
1. Нут промиваємо і замочуємо мінімум на 4 години (можна і на ніч). Потім зливаємо воду і перекладаємо нут в каструлю. Додаємо води так, щоб вона повністю покривала нут, і ставимо каструлю на вогонь. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь до мінімуму і накриваємо кришкою. Варимо ще хвилин 40, поки нут не стане м'яким.
3. Моркву і цибулю ріжемо невеликими кубиками. Змішуємо з відвареною гречкою і готовим нутом, додаємо дрібно посічену кінзу і порізані листя шпинату. У чашці змішуємо рослинне масло, оцет, дрібку солі і перець. Перемішуємо і поливаємо заправкою салат.
Рецепт рагу з гречки та квасолі
Великий піст 2018: рецепт пісного рагу з гречки та квасолі
Інгредієнти:
- гречка 1 склянка;
- консервована квасоля 1 банка;
- 1 болгарський перець;
- 2 морквини;
- селера;
- 2 цибулини;
- 3 склянки томатного соку;
- сіль за смаком;
- перець чилі (за смаком);
- рослинна олія.
Як приготувати рагу з гречки та квасолі:
1. Цибулю, моркву, селеру і болгарський перець дрібно ріжемо і обсмажуємо в глибокій сковороді до м'якості. Коли овочі будуть готові, додаємо до них промиту гречку і заливаємо томатним соком так, щоб сік покривав гречку. Додаємо сіль і перець чилі і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо гаситися хвилин на 15.
З консервованої квасолі зливаємо рідину, додаємо квасолю до гречки. Доливаємо ще трохи томатного соку, знову накриваємо кришкою і тушкуємо ще хвилин десять.
Рецепт різотто з гречки і зеленого горошку
Великий піст 2018: рецепт пісного різотто з гречки та зеленого горошку
Інгредієнти:
- гречка 1 склянка;
- заморожений горошок 1 склянка
- 2 склянки овочевого бульйону;
- вода 1 склянка;
- 2 зубчики часнику;
- рослинна олія 1 ст. л.;
- свіжий або заморожений шпинат;
- лимонна цедра 1 ч. л.;
- сіль, перець (за смаком).
Як приготувати різотто з гречки та зеленого горошку:
1. Гречку замочуємо у воді на пару годин, потім промиваємо кілька разів. У глибокій сковороді обсмажуємо дрібно нарізаний часник. Коли часник пустить запах, додаємо в нього промиту гречку. Заливаємо гречку бульйоном і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися.
2. У блендері змішуємо половину горошку, шпинат, сіль, цедру лимона і столову ложку рослинної олії – паста повинна стати однорідною. Перекладаємо пасту в миску і відставляємо в сторону. Жменю горошку додаємо в гречку і готуємо до повної готовності гречки. Гречку змішуємо з пастою і відразу подаємо.