Збільшення тривалості життя

Спостережень за людьми старше 65 років тривали роками. Науковці прагнули з'ясувати, показники яких жирних кислот можуть бути інформативними "вісниками смертності".

Цікаво Знайшли ще одну шкоду червоного м'яса для здоров'я

У ході дослідження проаналізували дані про рівень жирних кислот у крові у 2 240 людей у ​​віці старше 65 років. За ними спостерігали в середньому 11 років.

Так, аналіз показав, що користь приносять 4 типи жирних кислот, зокрема і Омега-3. Якщо її додати в раціон, це може збільшити тривалість життя в середньому на 4,7 року.

Вчені також зазначили, що навіть невеликі зміни в звичному харчуванні можуть принести користь. Вони запевнили, що "це принесе набагато потужніший ефект, ніж нам здається, і почати ніколи не пізно".

Профілактика захворювань

Нещодавно, великий мета-аналіз раніше проведених досліджень показав, що певна жирна кислота із сімейства Омега-3 надає найбільший ефект для профілактики серцево-судинних захворювань.

Тим часом загальний дефіцит Омега-3 на третину збільшує ризик ранньої смерті.

Американська асоціація серця рекомендує їсти жирну рибу, таку як лосось, анчоуси чи сардини двічі на тиждень. Все через користь для здоров'я Омега-3 кислот.

Інші висновки

Примітно, що в "корисному" списку також виявилися 2 насичені жирні кислоти, які традиційно пов'язували з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Ці результати ще раз підтверджують, що не всі насичені жирні кислоти обов'язково шкідливі,
– прокоментував співавтор роботи Алейс Сала-Віла.

Тепер дослідники спробують проаналізувати ті самі показники у подібних групах населення, але європейського походження, щоб з'ясувати, чи можна застосовувати отримані результати і за межами США

Цікаво Виявили продукти, які знижують ризик COVID-19