Експерт із дієтичного харчування, лікар Сунні Патель у коментарі популярному британському онлайн-виданню назвав 10 найкращих, з погляду доказової медицини, продуктів для зниження високого рівня холестерину.

Дивіться також Час сніданку впливає на ризик діабету

Найкращі продукти для контролю рівня холестерину

  • Овес і цільні зерна: ячмінь, лобода, коричневий рис і цілозерновий хліб, містять клітковину та поживні речовини, які підтримують здоров'я серця.
  • Жирна риба: скумбрія, сардини та форель – чудове джерело омега-3 жирних кислот.
  • Горіхи: як і в жирній рибі, жири, приховані в горіхах, є корисними для серця.
  • Бобові: квасоля чи сочевиця – ідеальні варіанти. Бобові можуть бути рівноцінній заміні тваринному білку з високим вмістом насичених жирів, які підвищують рівень поганого холестерину.
  • Фрукти і ягоди: яблука, апельсини, виноград, полуниця і чорниця, багаті на розчинну клітковину й антиоксиданти, які підтримують здоров’я серця.
  • Овочі багаті клітковиною та іншими поживними речовинами і є основним продуктом дієти, що знижує рівень холестерину.
  • Авокадо: цей фрукт може допомогти підвищити рівень хорошого холестерину, а також знизити рівень поганого.
  • Оливкова олія – багата на мононенасичені жири й антиоксиданти і є гарною альтернативою насиченим жирам під час приготування їжі або в заправках для салатів.
  • Соєві продукти: від тофу до соєвого молока, соєві продукти містять рослинні сполуки, ізофлавони, які можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину.
  • Чорний шоколад із високим вмістом какао (70% і більше) містить антиоксиданти та флавоноїди, які можуть мати позитивний вплив на здоров’я серця.

Норми холестерину

Норми загального холестерину в крові:

  • 5 ммоль/л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику
  • 4 або менше для людей, що в групі ризику

"Поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності):

  • 3 ммоль/л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику
  • 1,8 ммоль/л або менше для людей, що в групі ризику