Відомо, що вживання солі у надмірних кількостях збільшує ризик розвитку артеріальної гіпертонії. Людьми із підвищеною чутливістю до солі лікарі називають тих, у кого організм реагує на сіль підвищенням тиску сильніше, ніж у інших.

Також на тему Наскільки менше потрібно їсти солі, щоб знизити артеріальний тиск

Вчені знають про цей феномен порівняно давно. Однак зв'язок між сіллю, чутливістю організму до неї та артеріальним тиском досі вивчений погано. Наприклад, відкритим залишалося питання: підвищена чутливість до солі – причина гіпертонії чи її наслідок?

Нове дослідження впливу солі

У новому дослідженні вчені зі США та Китаю визначили рівень чутливості до солі у 1604 осіб, артеріальний тиск у яких був нижчим за 140/90 міліметрів ртутного стовпа (тобто, у них не було гіпертонії). Для цього вони спочатку протягом тижня "тримали" учасників на дієті з низьким вмістом солі, потім тиждень на дієті з її великою кількістю. Паралельно з цим вони слідкували, як змінюється артеріальний тиск учасників. За ними спостерігали понад сім років.

Чутливість до солі підвищує ризик гіпертонії

Автори виявили, що у людей з підвищеною чутливістю до солі ризик розвитку гіпертонії був на 43% вищим, ніж у людей зі звичайною чутливістю. Вчені вважають, що їхні нові дані свідчать, що підвищена чутливість до солі – саме причина, а не наслідок гіпертонії.

Це дійсно підтримує ідею, що нам потрібно приділяти більше уваги зменшенню споживання солі серед усіх людей, адже контроль артеріального тиску знижує ризик інфарктів та інсультів
– вважає Джіанг Хі, співавтор дослідження.

Ще однією метою вчених було виявлення генів, які відповідальні за підвищену чутливість до солі, та пов'язаних з нею біомаркерів. Однак у цьому дослідженні авторам цього не вдалося зробити. Вони вважають, що в майбутніх дослідженнях потрібно визначити способи швидкого виявлення людей із високою чутливістю до солі.

Вчені сподіваються, що згодом персоналізована медицина надасть різні засоби для лікування та профілактики гіпертонії у різних груп пацієнтів.