Стоматолог Ольга Бистрова розповіла, як певні види солодощів впливають на зуби.
Читайте також: Чотири компоненти зубної пасти, які руйнують здоров’я
1. Печиво, сушки, булки, тортики, тістечка та інші хлібобулочні вироби
При пережовуванні перетворюються на в'язку і липку масу, яка міцно прилипає до зубів і затримуємося на них надовго. Крім того, це прості вуглеводи. Їх переварювання (розщеплення) починається в порожнині рота. При цьому утворюються різні кислоти.
Тривале знаходження залишків такої їжі в порожнині рота сприяє стійкому зниженню pH (закисленню). Це й створює сприятливі умови для розвитку карієсу.
2. Льодяники, карамель, цукерки на паличках, чупа-чупси
Ці солодощі занадто довго знаходяться в ротовій порожнині. На розсмоктування таких солодощів йде іноді і 15 і 30 хвилин. Далі схема така ж – тривале зниження pH велика кількість кислот карієс.
Крім того смоктальні цукерки майже на 100% складаються з цукру. По суті, карамель – це варений цукор, який не корисний не тільки для зубів, але і для все організму.
3. Шоколадні цукерки
Вони теж перетворюються на липку та в’язку масу при пережовуванні і містять цукор. Тому звичайні шоколадки і шоколадні цукерки точно також не корисні для зубів.
Сухофрукти і пастила для зубів теж не є корисними солодощами. Бо хоч і містять «фруктовий, природний, натуральний цукор», але по факту це все одно прості вуглеводи, при травленні яких утворюються кислоти, які призводять до карієсу. Крім того, вони теж липкі, прилипають до зубів і затримуються на них надовго.
Найкориснішим серед солодощів є гіркий шоколад без цукру. Какао боби містять теобромін. Вчені встановили, що ця речовина виступає провідником кальцію в емаль. Буквально допомагає емалі "насититься" кальцієм.
Стоматолог радить вживати солодощі в міру і без фанатизму.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.