Виявилось, що користь добавок омега-3 залежить від певного типу жирної кислоти. Про це свідчать результати метааналізу 38 рандомізованих випробувань.
До теми Порушення балансу омега-6 і омега-3 зв'язали з ризиком розвитку психозу
Відомо, що для здоров'я людини важливу роль відіграють три типи омега-3 жирних кислот. Альфа-ліноленова кислота (АЛК) найпоширеніша з них, в основному вона зустрічається в рослинній їжі. Дві інші, ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК) кислоти – це класичний риб'ячий жир, який є у всіх аптеках.
Традиційно вважається, що комбінація ЕПК і ДГК найкраще впливають на здоров'я і навіть запобігають серцево-судинним захворюванням.
Дослідники зі США впродовж десяти років спостерігали за майже 1000 пацієнтами з різними серцево-судинними захворюваннями.
Результати дослідження:
- Вимірюючи рівень кислот ЕПК і ДГК науковці встановили, що найвищий рівень ЕПК відповідав найменшому ризику серцевих нападів.
- Але високий рівень ДГК зводив нанівець переваги підвищеного ЕПК.
Тепер ми бачимо, що всі докази надійно і послідовно говорять на користь переваг ЕПК. Цей метааналіз дає впевненість в ролі омега-3 жирних кислот, зокрема, рецептурного ЕПК,
– заявив співавтор дослідження Діпак Бхатт.
Тож вчений рекомендує науковцям продовжити вивчати вплив ЕПК на серцево-судинну систему в різних клінічних умовах.