У дослідженні взяли участь 569 людей у віці від 65 років. Вчені аналізували раціон та стан здоров'я добровольців впродовж багатьох років аж до моменту смерті. Додатково вони вивчили зразки тканин головного мозку померлих.
Цікаво Дефіцит вітаміну D під час пандемії COVID-19: як це пов'язано з депресією
Основний акцент спостережень полягав в оцінці ступеня прихильності MIND дієті й кореляції харчування зі станом когнітивних функцій протягом тривалого періоду.
Що таке MIND-дієта
MIND дієта є комбінацію середземноморської й DASH дієт (раціон для профілактики гіпертонії). Вона підрозділяється на 10 корисних для головного мозку категорій продуктів і 5 категорій нездорового харчування – червоного м'яса, маргарину, сиру, випічки й солодкого, а також смаженого або фастфуду.
До прикладу, при дотриманні MIND-дієти людині варто щодня або через день споживати не менше трьох порцій цільнозернових продуктів, зелений салат, овочі, горіхи та квасолю. Птицю і ягоди додавати в раціон не рідше двох разів на тиждень, а рибу не рідше ніж один раз на 7 днів. Також потрібно скоротити споживання всіх продуктів з категорії шкідливих.
Ймовірно, дієта володіє захисним ефектом і може сприяти когнітивної стійкості у літніх,
– розповів співавтор роботи Клодіан Дхана.
Результати дослідження
- Найбільші прихильники MIND-дієти не мали проблем з когнітивними функціями протягом життя.
- Дотримання раціону покращувало пам'ять людей незалежно від патології хвороби Альцгеймера або інших поширених вікових захворювань головного мозку.