Які об'єми пластику ми споживаємо з їжею

Всесвітній фонд дикої природи (WWF International) провів дослідження, згідно з яким люди можуть споживати за тиждень кількість пластику еквівалентну кредитній картці.

Читайте також Пластик інфікує наc, – Daily Mail

Зокрема, за місяць в наш організм потрапляє орієнтовно кубик Lego – за вагою пластику, а за рік – кількість пластику може дорівнювати пожежній касці. При такому рівні споживання через десять років ми могли б з'їсти 2,5 кілограм пластику, що еквівалентно більш ніж двом великим шматкам пластикової труби.

А за все життя ми споживаємо близько 20 кілограмів мікропластику.


Кількість пластику, яку споживає людина – вражає / Фото Pixabay

Чому пластик потрапляє в їжу

Оскільки пластик не піддається біологічному розкладанню, а тільки розпадається на дрібні частини, він потрапляє всюди, зокрема, в харчовий ланцюг.

Дослідники застерегли, що в навколишньому середовищі також зростає кількість більш дрібних частинок, тобто нанопластинок які набагато важче виявити, і які ми, ймовірно, теж потрапляють в наш організм, зокрема лімфатичну систему.

Це маленькі бомби уповільненої дії, які потенційно можуть мати дуже небезпечні наслідки для людини,
– зауважили дослідники.

Варто знати: у 2018 році Єврокомісія ввела нові правила, якими пропонує регулювати виробництво та утилізацію одноразових пластикових виробів. Зокрема, пропонують заборонити використання пластикового посуду, пластикових приборів та коктейльних соломинок. В Україні наразі законодавство мало контролює екологічні питання, дуже важливо самостійно бути свідомими споживачами.

На що варто звертати увагу

  • Одноразовий посуд переважно виготовляють із 3 типів пластику: поліетилен терефталат, або PET, поліпропілен, або PP, полістирол, або PS . З них умовно безпечний – поліпропілен. З двома іншими все складніше.
  • Треба обов’язково перевіряти маркування. Якщо говорити про воду – багаторазові 19-літрові бутлі для води виготовлені з пластику з маркуванням "7" PC – полікарбонат. Цей тип пластику вважають токсичним, він не призначений для контакту з харчовими продуктами та водою.