І виявили захисну властивість кави проти нейродегенеративних розладів, таких як хвороба Альцгеймера. Дослідження представили вчені з Університету Верони.

Дивіться також Час сніданку впливає на ризик діабету

Вчені поставили собі мету – з'ясувати, чи можуть сполуки в еспресо запобігати агрегації тау-білків, пов'язаних із деменцією, в лабораторних умовах.

Як проводили дослідження

Вони зробили порції еспресо з куплених у магазині зерен, а потім відтворили їхній хімічний склад за допомогою спектроскопії ядерного магнітного резонансу.

Далі дослідники інкубували компоненти, а також екстракт еспресо разом з укороченою формою тау-білка до 40 годин.

Що показав експеримент

У міру збільшення концентрації екстракту еспресо, кофеїну або геністеїну фібрили білка ставали коротшими. При цьому екстракт демонстрував найбільш вражаючі результати.

Раніше вчені уже виявили, що укорочені фібрили нетоксичні для клітин мозку і не можуть провокувати хворобу Альцгеймера.

Перспектива відкриття

Вчені визнають, що потрібні додаткові дослідження, але уже ці попередні результати можуть прокласти шлях до пошуку або розроблення інших біологічно активних сполук проти нейродегенеративних захворювань, включно з хворобою Альцгеймера.