Тригонелін – друга за важливістю в каві сполука після кофеїну, це природна органічна речовина, що присутня також у пажитнику та гарбузовому насінні.
Також на тему Не лише звикання: чому кава перестає бадьорити, а інколи й викликає втому
Речовина в каві сприяє здоровʼю мʼязів
Вчені виявили зв'язок між рівнем тригонеліну та процесами старіння м'язів. Було виявлено, що у людей похилого віку з діагнозом саркопенія (стан, що веде до поступового ослаблення м'язів тіла та прискореної втрати м'язової маси внаслідок клітинних змін у процесі старіння) рівень тригонеліну в крові сильно знижується.
Серед характерних ознак саркопонії можна виділити мітохондріальну дисфункцію (недостатнє вироблення енергії) та низький рівень нікотинамідаденіндінуклеотиду (NAD+). Рівень NAD+ може бути збільшений за допомогою амінокислоти L-триптофан та форм вітаміну В3.
Останнє дослідження показало, що структурно пов'язаний з нікотиновою кислотою тригонелін покращує функціонування мітохондрій і підвищує рівень NAD+ у крові.
Ми були раді виявити, що природна молекула з їжі взаємодіє із клітинними ознаками старіння. Переваги тригонеліну для клітинного метаболізму та здоров'я м'язів під час старіння відкривають перспективні можливості,
– зазначив один з авторів дослідження Джеремі Фейг.
Як відбувалося дослідження
В рамках дослідження вчені розглянули біопсії м'язів 20 чоловіків з Китаю віком від 65 до 79 років із підтвердженим діагнозом саркопонії та 20 здорових людей аналогічного віку. Вивчені зразки біопсії обробили тригонелініодидом, а потім вивчили клітини ще раз на предмет ознак саркопонії.
Крім того, вчені використали дані дослідження, проведеного в Ірані на групі зі 186 чоловіків старше 60 років. Там вивчалася сила захоплення учасників, їхній індекс маси тіла та раціон. В обох дослідженнях були виміряли метаболіти триптофану і вітаміну B3, шляхом аналізу зразків венозної крові, наданої учасниками на натще.