Джерело: Food Science & Nutrition
Вчені зі США виявили, які поживні речовини, вітаміни й мікроелементи містять гриби. Дослідники вирахували точну кількість надходження в організм тих чи інших поживних речовин.
До теми В яких продуктах міститься найбільше заліза: список
Під час аналізу вчені використали дані Національного дослідження здоров'я і харчування США (NHANES) за 2011 – 2016 роки.
Як проводилось дослідження
- Фахівці розглядали суміш грибів, куди входили деякі види печериць, білі (з розрахунку 1 до 1), й окремо гливи. Одні з них перед вживанням піддали впливу ультрафіолету;
- У дослідженні взяли участь діти у віці від 9 до 18 років та дорослі від 19 років;
- Всі учасники отримували 84 грами грибів в день;
- Загалом у дослідження взяло участь 10 тисяч людей.
Результати науковців
Загалом вчені виявили, що 84 грами печериць, білих грибів та глив призводить у дітей та дорослих до збільшення вмісту харчових волокон на 5 – 6%, міді (на 24 – 32%), фосфору (6%), калію (12 – 14%), селену (13 – 14%), цинку (5 – 6%), рибофлавіну (13 – 15%), ніацину (13 – 14%), холіну (5 – 6%).
А лише у дорослих ще й заліза (2,3%), тіаміну (4%), фолієвої кислоти (3,6%), вітаміну В6 (4,6%).
Натомість після вживання грибів, які зазнали впливу ультрафіолету, в учасників спостерігалося зниження браку вітаміну D з 95,3% до 52,8% у групі від 9 до 18 років і з 94,9% до 63,6% – для дорослих. Також дослідники виявили, що гриби багаті на сірковмісні антиоксиданти й деякі амінокислоти.
Зокрема, вживання в їжу 84 грами грибів компенсує в організмі 3,5 міліграма глутатіону і 2,2 міліграма ерготионеїну – природного антиоксиданту, який захищає клітини шкіри та знімає роздратування.