Для того, аби краще зрозуміти взаємозв'язок між мікробіотою молочної залози, дієтою і ризиками раку, дослідники зі США вивчили моделі тварин і проаналізували зміни в тканинах у пацієнтів з раком грудей. До слова, ця ж група вчених у 2018 році довела, що дієта може впливати на склад бактерій.
До теми Коли йти до мамолога: 6 тривожних сигналів раку грудей
Нині ж науковці продемонстрували взаємозв'язок раціону і ризиків раку.
Як проводилось дослідження на мишах та на що воно вказало
- Експерименти, які провели на моделях мишей, складалися з двох етапів.
- Першу групу гризунів годували жирною дієтою, а другу раціоном з низьким вмістом жирів.
- Виявилося, що у мишей з першої групи, які харчувались жирною їжею, було більше пухлин і вони розвивалися значно агресивніше.
- Потім вчені виконали трансплантацію бактерій кишківника: миші з першої групи отримали бактерії гризунів з другої групи й навпаки.
- Згодом гризуни на раціоні з низьким вмістом жирів після трансплантації бактерій від мишей з високим вмістом жирів розвивали пухлини в рівному співвідношенні.
Проста заміна мікробіоти кишківника виявилася достатнім фактором для підвищення ризиків раку грудей. Результати дослідів і клінічних спостережень доводять, що дієта грає вирішальну роль у формуванні мікробіоти кишківник і молочної залози,
– розповіла авторка роботи Кетрін Кук з Університету Уейк-Форест.
Що показали клінічні дослідження на людях
Під час клінічних досліджень вчені спостерігали за пацієнтами з раком грудей, які готувалися до операції по повному або частковому видаленню тканин молочної залози. Одній групі пацієнтів давали риб'ячий жир за 2 – 4 тижні до операції, а другій – плацебо.
Виявилося, що добавки риб'ячого жиру значно змінили мікробіоту грудей як в злоякісної тканини, так і в здорової в порівнянні з групою плацебо.
Чому риб'ячий жир може бути корисним
З'ясувалось, що прийом добавок підвищував вміст бактерій Lactobacillus в здорової тканини молочної залози, що прилягає до пухлини. З попередніх експериментів відомо, що Lactobacillus знижують ріст пухлини грудей.
Також науковці виявили зниження бактерій Bacteroidales і Ruminococcus в зразках тканин, але їхній вплив на онкологічні захворювання поки що невідомий.
Наше дослідження показує, що корекція дієти може знизити ризик раку грудей,
– додала Кетрін Кук.
Нині вона та її команда вивчають ефект від прийому пробіотиків на мікробіоту кишківника і грудей.