Тож не можна ігнорувати сигнали свого організму про наявність проблеми. Як зрозуміти, що щось не гаразд з кишківником, без аналізів? На це питання спробувала відповісти дієтологиня Марина Сергєєва.
Увага Дефіцит вітаміну D під час пандемії COVID-19: як це пов'язано з депресією
За її словами, проблеми кишківника починаються з "верхнього поверху" шлунково-кишкового тракту. Від того, яка кислотність в шлунку, наскільки добре виробляє підшлункова залоза ферменти, а жовчний міхур віддає жовч, буде залежати робота кишківника.
На які симптоми слід звернути увагу:
- тяжкість, здуття живота після їжі;
- запор або навпаки діарея, нестійкі випорожнення;
- різкий стійкий запах в туалеті;
- алергічні реакції на продукти;
- висипання, акне на шкірі;
- синдром хронічної втоми;
- депресія, часті головні болі;
- запах від тіла, пітливість;
- зайва вага або дефіцит маси тіла.
Ці симптоми – хороші маркери нездоров'я підшлункової залози. Вони показують, що є проблеми з секрецією ферментів і запалення,
– зазначила дієтологиня.
Якщо ви помітили за собою хоча б кілька симптомів, – то проблема існує. Втім, панікувати не варто.
До теми 15 поширених препаратів накопичуються в кишківнику: дослідження
Як налагодити роботу всього шлунково-кишкового тракту
Для цього хоча б раз на рік проводити програму для відновлення функцій травного тракту. Це важливо не тільки для того, щоб позбутися від неприємних симптомів.
Злагоджена робота шлунково-кишкового тракту важлива для того, щоб їжа яку ми їмо, повноцінно засвоювалася. Почати варто з харчування, якщо знадобиться, обов'язково зверніться до фахівця.