Тож не можна ігнорувати сигнали свого організму про наявність проблеми. Як зрозуміти, що щось не гаразд з кишківником, без аналізів? На це питання спробувала відповісти дієтологиня Марина Сергєєва.

Увага Дефіцит вітаміну D під час пандемії COVID-19: як це пов'язано з депресією

За її словами, проблеми кишківника починаються з "верхнього поверху" шлунково-кишкового тракту. Від того, яка кислотність в шлунку, наскільки добре виробляє підшлункова залоза ферменти, а жовчний міхур віддає жовч, буде залежати робота кишківника.

На які симптоми слід звернути увагу:

  • тяжкість, здуття живота після їжі;
  • запор або навпаки діарея, нестійкі випорожнення;
  • різкий стійкий запах в туалеті;
  • алергічні реакції на продукти;
  • висипання, акне на шкірі;
  • синдром хронічної втоми;
  • депресія, часті головні болі;
  • запах від тіла, пітливість;
  • зайва вага або дефіцит маси тіла.

Ці симптоми – хороші маркери нездоров'я підшлункової залози. Вони показують, що є проблеми з секрецією ферментів і запалення,
– зазначила дієтологиня.

Якщо ви помітили за собою хоча б кілька симптомів, – то проблема існує. Втім, панікувати не варто.

До теми 15 поширених препаратів накопичуються в кишківнику: дослідження

Як налагодити роботу всього шлунково-кишкового тракту

Для цього хоча б раз на рік проводити програму для відновлення функцій травного тракту. Це важливо не тільки для того, щоб позбутися від неприємних симптомів.

Злагоджена робота шлунково-кишкового тракту важлива для того, щоб їжа яку ми їмо, повноцінно засвоювалася. Почати варто з харчування, якщо знадобиться, обов'язково зверніться до фахівця.