Однак часто люди запитують, чи безпечно вживати сири із пліснявою, адже вона вважається навіть небезпечною. Варто зазначити, що пліснява буває різною. Та, що з’являється на хлібі чи інших продуктах харчування і дійсно шкідлива.
Знамениті сорти Брі і Камамбер покриті зверху білою цвіллю. Червона цвіль характерна для сортів Мюнстер і Ліваро. І, нарешті, найвідоміша і популярна сирна цвіль – зеленувато-блакитна, яка міститься всередині сиру, а не зовні. У цю групу входять Рокфор, Горгонзола, Дорблю, Данаблю, Бергадер і інші.
Читайте також: Чому не можна доїдати кавун: пояснення лікаря
Сири із пліснявою не лише не шкідливі, але навпаки корисні: у них багато кальцію, а цвіль допомагає організму засвоювати його краще. Сири з пліснявою перевершують яйця і рибу по вмісту протеїнів. А ще вони багаті на амінокислоти, які сприяють формуванню та зміцненню м'язів і покращують роботу кишечника.
Однак є і негативні моменти: через високий відсоток жирності сири із пліснявою варто вживати в обмежених кількостях, особливо тим, хто слідкує за фігурою.
Також з обережність до блакитних сирів варто ставитись і людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Взагалі відмовитись від таких делікатесів треба вагітним жінкам та дітям.
Повністю здоровим людям дієтологи рекомендують вживатине більше 50 грам такого сиру в день. З цим делікатесом чудово гармоніює келих вина з насиченим смаком і фрукти.
Читайте також: Міфи про здорове харчування, у які треба перестати вірити
Також дієтологи не рекомендують зберігати такі сири і плівці чи в поліетиленовому пакеті. "Блакитні" сорти сприймають лише папір чи фольгу.