Апельсини, мандарини та інші цитрусові відіграють роль в регуляції кров'яного тиску, збереженні функцій мозку і зниженні ризику розвитку онкологічних захворювань. Консультант з харчування Майк Руссел запевняє, що секрет їхньої користі закладений в трьох інгредієнтах – вітаміні С, калію і клітковині. Вітамін С наділяє силою білі кров'яні тільця, які боряться з внутрішніми і зовнішніми загрозами вашого здоров'я (наприклад, з інфекціями); калій упорядковує ваш тиск; а клітковина незмінно покращує роботу кишечника, йдеться у Menshealth.
Читайте також: Авітаміноз: симптоми, на які варто звернути увагу
Також цитрусові – це смачна їжа, яка не загрожує ожирінню. Велику частину цукру в цитрусових становить фруктоза, яка, на відміну від глюкози, переробляється в організмі без участі інсуліну, тобто не призводить до різких стрибків рівня інсуліну в крові, які призводять до появи зайвої ваги і діабету.
6 цитрусових, які допоможуть боротися з авітамінозом
1. Помело
Помело
Цей цитрус на смак нагадує мікс грейпфрута та апельсина. Під час сніданку розділіть фрукт на чотири частини, вичавіть сік, перелийте в стакан і випийте. Також фрукт можна їсти, очистившки від шкірки. 100 грам цього фрукта містять 35 кілокалорій. Помело також смакує з м'ятою.
2. Грейпфрут
Грейпфрут
Цей фрукт назвали так тому, що його плоди ростуть гронами, як виноград, а не поодинці, як всі інші цитрусові. Розріжте грейпфрут навпіл, легко присмажте (м'якоттю вниз) на сковорідці, розігрітій до середньої температури, і додайте декілька капель меду. Також можете зробити салат: змішайте шматочки почищеного грейпфрута з капустою Кейл (або іншою листовою капустою) і кубиками авокадо. Регулярне вживання грейпфрута допоможе нормалізувати підвищений тиск.
3. Лимон
Лимон
У 100 грамах м'якоті лимону міститься до 150 міліграм вітаміну С. Візьміть цедру та сік від одного лимона, дві столові ложки подрібненого кропу і добавте в грецький йогурт. Використовуйте це як соус з вареними яйцями. Або додай цедру і сік в майонез і використовуйте як соус в сендвічі з куркою.
Читайте також: Весняний авітаміноз: 4 цінні поради, як з ним боротися
4. Лайм
Лайм
Лайми багаті на флавоноїди – антиоксиданти, які зміцнюють стінки кровоносних судин. Перемішати в мисці 2 шклянки чищених мигдальних горіхів, цедру 3 лаймів, 1 столову ложку меленого перцю чилі, пів шклянки коричневого цукру, чверть шклянки кленового сиропу (або рідкого меду). Викладіть все на бритванку і запікайте 8 хвилин при температурі 190 градусів, доки горіхи не стануть коричневими.
5. Мандарин
Мандарин
Мандарин не лише смачний, але й дуже корисний, адже багаті на антиоксиданти, які запобігають раку. З мандарину також можна зробити смачний та поживний салат. Наприклад, добавивши шматочки яблук, корінь фенхелю та оливки.
Також ви можете вичавити сік з мандарина в формочку для льоду, заморозити і додавати у газовану воду, щоб отримати низькокалорійний корисний лимонад.
6. Червоний апельсин
Апельсин має такий колір через присутність рослинних пігментів антоціанів, що підвищують захисні функції вашого організму. Зробіть салат з червоного апельсина, додавши до нього руколу та сир фета.