Тому інформація про жирну їжу обросла багатьма міфами та здогадками. Видання Women's Health спростувало кілька найпоширеніших міфів про жири.
Читайте також: 6 правил поживного осіннього перекусу
Міф: Від вживання жирів ви погладшаєте
Звичайно, якщо ви весь час їсте багато продуктів з високим вмістом жиру, то скоро помітити, що набрали зайві кілограми.
Але якщо ви стежите за своїм споживанням жирної їжі, то все буде у порядку.
Щоб запобігти збільшенню ваги, переконайтеся, що ви споживаєте жирну їжу у кількості, яка відповідає вашим потребам щоденної калорійності,
– радить дієтолог Джесіка Кордінг.
Загалом, експерти кажуть, що слід отримати близько 20 відсотків калорій на день від здорових жирів.
Міф: Жирна їжа не має корисних властивостей
Це не так. Нам потрібна адекватна кількості "корисного" жиру, щоб підтримувати нормальне функціонування мозку і тіла, каже Кордінг. Крім того, ваше тіло потребує жирів, щоб виробляти гормони та регулювати температуру тіла. Вони також є ключовими для підтримки здорового волосся, шкіри та нігтів.
Лосось містить "корисний" жир
Міф: Усі жири – погані
Як вуглеводи, є якісні жири та низькоякісні жири, вважає Джулі Аптон, співзасновник порталу "Апетит для здоров'я".
Низькоякісні жири, як і низькоякісні вуглеводи, не є корисними для вашого здоров'я,
– каже вона, звертаючи увагу на насичені жири, які зазвичай входять в оброблені продукти.
До продуктів з хорошими жирами входять: лосось, волоські горіхи та насіння льону.
Міф: Їжа з високим вмістом жиру підвищує холестерин
Хоча насичені жири пов'язані зі збільшенням холестерину, натомість інші типи жиру, такі як поліненасичені жирні кислоти, які є в соняшниках, соєвих бобів, насінні гарбуза, насінні кунжуту, лососі, тунці та горіхах, показали значне зниження рівня холестерину.
Міф: Тільки один вид жиру корисний
Існує декілька різних типів жиру і вони дуже різні, каже Джулі Аптон. Поліненасичені та мононенасичені жири є корисними для серця і легко спалюються організмом, але насичені жири та транс-жири зберігаються у вигляді зайвих кілограмів.
Насичені жири у найбільшій кількості є у кокосовій та пальмовій олії, у м’ясі яловичини, свинини та курки. А транс-жири є переважно в частково гідрогенізованих рослинних оліях, в оброблених продуктах харчування та тваринних жирах.