Тому інформація про жирну їжу обросла багатьма міфами та здогадками. Видання Women's Health спростувало кілька найпоширеніших міфів про жири.

Читайте також: 6 правил поживного осіннього перекусу

Міф: Від вживання жирів ви погладшаєте

Звичайно, якщо ви весь час їсте багато продуктів з високим вмістом жиру, то скоро помітити, що набрали зайві кілограми.

Але якщо ви стежите за своїм споживанням жирної їжі, то все буде у порядку.

Щоб запобігти збільшенню ваги, переконайтеся, що ви споживаєте жирну їжу у кількості, яка відповідає вашим потребам щоденної калорійності,
– радить дієтолог Джесіка Кордінг.

Загалом, експерти кажуть, що слід отримати близько 20 відсотків калорій на день від здорових жирів.

Міф: Жирна їжа не має корисних властивостей

Це не так. Нам потрібна адекватна кількості "корисного" жиру, щоб підтримувати нормальне функціонування мозку і тіла, каже Кордінг. Крім того, ваше тіло потребує жирів, щоб виробляти гормони та регулювати температуру тіла. Вони також є ключовими для підтримки здорового волосся, шкіри та нігтів.

Лосось містить "корисний" жир

Міф: Усі жири – погані

Як вуглеводи, є якісні жири та низькоякісні жири, вважає Джулі Аптон, співзасновник порталу "Апетит для здоров'я".

Низькоякісні жири, як і низькоякісні вуглеводи, не є корисними для вашого здоров'я,
– каже вона, звертаючи увагу на насичені жири, які зазвичай входять в оброблені продукти.

До продуктів з хорошими жирами входять: лосось, волоські горіхи та насіння льону.

Міф: Їжа з високим вмістом жиру підвищує холестерин

Хоча насичені жири пов'язані зі збільшенням холестерину, натомість інші типи жиру, такі як поліненасичені жирні кислоти, які є в соняшниках, соєвих бобів, насінні гарбуза, насінні кунжуту, лососі, тунці та горіхах, показали значне зниження рівня холестерину.

Міф: Тільки один вид жиру корисний

Існує декілька різних типів жиру і вони дуже різні, каже Джулі Аптон. Поліненасичені та мононенасичені жири є корисними для серця і легко спалюються організмом, але насичені жири та транс-жири зберігаються у вигляді зайвих кілограмів.

Насичені жири у найбільшій кількості є у кокосовій та пальмовій олії, у м’ясі яловичини, свинини та курки. А транс-жири є переважно в частково гідрогенізованих рослинних оліях, в оброблених продуктах харчування та тваринних жирах.