Існують і добрі запалення: наприклад, ви травмували ногу і вона набрякає, це відбувається тому, що ваше тіло надсилає додаткову кров та імунні клітини до місця травми для боротьби з інфекцією.
Читайте також: Що приготувати з авокадо: три цікаві рецепти
Але хронічне запалення змушує ваше тіло помилково атакувати свої клітини, розповідає доктор Алі Вебстер у коментарі для Women's Health.
Хронічне запалення може тривати довгий час і пов'язане з такими станами, як серцево-судинні захворювання, діабет другого типу та запалення кишечника.
Однак цей стан здатні вилікувати певні продукти, які треба додати до раціону.
10 протизапальних продуктів
Жирна риба
Омега-3 є важливою живильною кислотою для боротьби із запаленням, яку наші тіла не виробляють. На щастя, ця речовина є багатьох видах жирних риб, таких як лосось та тунець.
Листкова зелень
Листкова зелень, як шпинат, багата вітамінами та мінералами, особливо вітаміном К, який володіє протизапальними властивостями.
Читайте також: 7 причин, чому варто їсти гречку
Ягоди
Ягоди мають багато клітковини та антиоксидантів. Дослідження 2016 року показало, що споживання ягід може допомогти запобігти і лікувати серцево-судинні захворювання.
Насіння льону
Покладіть його до каші, поєднайте з коктейлем або посипте ваші улюблені закуски. Вчені встановили, що насіння льону зменшує C-реактивний білок (CRP), який є ознакою запалення, пов'язаного з серцево-судинними захворюваннями у людей з ожирінням.
Оливкова олія
Дослідження показують, що олеокантал, що міститься в оливковій олії, має протизапальні ефекти, подібні до ібупрофену.
Зелений чай
З часом наші органи виробляють вільні радикали (пошкоджені молекули, які сприяють старінню та хворобі) через стрес і погану дієту. Але зелений чай наповнений активним інгредієнтом катехіном – антиоксидантом, який допомагає боротися із запаленнями від вільних радикалів.
Авокадо
Авокадо наповнені протизапальними омега-3, які багато хто з нас не отримує через неправильні звички у харчуванні.
Хрестоцвіті овочі
Хрестоцвіті овочі, такі як броколі, цвітна капуста, та брюссельська капуста, мають високий вміст клітковини. А така їжа робить сприятливе середовище для хороших бактерій, які допомагають боротися із запаленням.
Читайте також: Яку їжу небезпечно поєднювати з ліками
Вода
Проста вода тримає у тонусі вашу травну систему. Крім того, регулярне вживання води допомагає зменшити запалення суглобів.
Горіхи
Мигдаль, кеш'ю або фісташки – будь-який сорт горіхів є гарним вибором для боротьби із запаленням.