Чи відрізняється рафінована олія від нерафінованої

Рафіновану олію отримують шляхом очищення після віджимання. В результаті вона виходить без різкого запаху і вираженого смаку.

Також на тему: Головний тригер серцево-судинних захворювань

Багато людей думають, що під час рафінування зникають корисні властивості олії. Але це не зовсім так, вона точно не стає шкідливою, хоча, можливо втрачає деякі корисні антиоксиданти.

Яку олію вибрати для готування їжі

Вважається, що краще вибирати олію з високою точкою димлення – це момент, в якому масло починає горіти та диміти, що сигналізує про початок його руйнування. Температура димлення вище у рафінованої олії, оскільки при рафінуванні видаляються домішки та вільні жирні кислоти, які й викликають дим.

Коли олія димить, воно може частково втратити харчову цінність і надати їжі неприємний смак. Крім того, коли ми готуємо при високій температурі, наприклад смажимо на сковороді або у фритюрі, це може призвести до руйнування олії й утворення хімічних речовин – перекисів і альдегідів, які потенційно шкідливі для здоров'я.