Як розповідає на своїй сторінці у Facebook відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, навколо нас є багато продуктів, компоненти яких значно сповільнюють порушення роботи нервових клітин, зокрема, сповільнюють розвиток хвороби Альцгеймера.
Читайте також: Як вибирати манго: корисні поради
П’ять продуктів, які сповільнюють розвиток хвороби Альцгеймера:
Ягоди
За словами Скиталінської, ягоди багаті на антоцианіни (поліфенолами), які захищають ті ділянки мозку, які відповідальні за навчання та пам'ять. Особливо: чорниця, лохина, полуниця, суниця.
Поліфеноли можуть змінювати роботу нейронів і зменшують запалення в них.
Як часто виживати: мінімум 2 рази в тиждень, оптимально – частіше.
Скільки: 100-150 г.
Кава
Саме кава збільшує рівень стимулюючого фактора колоній гранулоцитів у крові (GCSF, granulocyte colony stimulating factor). У людей з хворобою Альцгеймера рівень GCSF знижений, а його підвищення покращує пам'ять.
Як часто вживати: щодня.
Скільки: 1 - 2 чашечки.
Жирна морська риба та горіхи
Ці продукти багаті омега-3 жирними кислотами. Вони посилюють кровоток в ділянках мозку пов'язаних з пам'яттю та навчанням. Також омега-3 жири мають антиамілоїдну, анти-атау та протизапальну дію.
Як часто вживати: хоча б 1 раз в тиждень.
Скільки: 100 г.
Сир (зрілий і з пліснявою)
Сир з пліснявою багатий спермідіном, молекулою поліаміна, який очищає клітини від "відходів".
Як часто виживати: 1-2 рази в тиждень.
Скільки: до 4 "гральних кісточок".
Зелень та різнокольорові овочі
Містить фолати, які разом із вітамінами В6 і В12 знижують рівень гомоцистеїну. Ця амінокислота синтезується в організмі під час старіння, сидячому способі життя, куріння, дефіциту вітамінів групи В і стимулює атофію тканин мозку.
Як часто: щодня.
Скільки: не менше 1 повної чашки нарізаної і добре утрамбованої.