Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі European Respiratory Journal.

Читайте також: Чому варто кинути курити просто зараз: 3 вагомих причини

Як пояснює вчена Ванесса Гарсія-Ларсен з університету Джона Гопкінса в Балтіморі (США), робота легень починає погіршуватися приблизно у 30 років, а швидкість їх згасання залежить від загального стану здоров'я кожної людини та інших його особливостей.

Наше дослідження показує, що вживання фруктів у великій кількості може уповільнити цей процес і навіть позбавити людей від пошкоджень легень, які пов'язані з курінням,
– заявила Гарсія-Ларсен.

У 2002 році вчена разом з колегами зібрали групу з шести сотень добровольців з різних країн Європи, обстежили стан їх легень, вивчили дієту і частоту куріння. Через десять років обстеження повторили і проаналізували, як відмінності у харчуванні позначалися на ймовірності розвитку ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) і на об’єм повітря, який учасники могли вдихнути за одну або шість секунд.

Як з'ясували науковці, зв'язок між дієтою і станом легень справді є – люди, які з'їдають по два-три помідори або неповне яблуко в день, набагато рідше страждали від ХОЗЛ і могли вдихнути на 60-80 мілілітрів повітря більше, аніж ті, хто не вживав цих продуктів.

Крім того, легені любителів фруктів виглядали набагато молодше, ніж тих, хто не включав в свою дієту яблука, помідори та інші фрукти і овочі.

Водночас експерти зауважили, що продукти переробки, наприклад, муси чи соки, такого впливу на легені не надавали.

Дивіться відео, чому варто кинути курити: