Про це пише виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.
Читайте також: Як змінюється щоденний раціон дитини з віком
Як підкреслює вона, кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорову їжу, а робити це із задоволенням – для цього потрібно, передусім, бути прикладом самим.
"Нехай діти бачать, що ви самі їсте здорову їжу, поступово вони наслідуватимуть ваш приклад не лише вдома, а й у школі",– додає Супрун.
За її словами, дитячий і підлітковий раціон повинен містити менше швидких вуглеводів (солодощі, випічка) і більше тваринного білка (м’ясо, молочні продукти).
Також чиновниця оприлюднила кілька порад, які допоможуть дитині харчуватися корисніше:
– акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону;
– заохочуйте щодня їсти фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
– упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці та кролика);
– мінімізуйте кількість солі – для дітей 2-3 грами на добу, для підлітків – менше ніж 5 грамів на добу;
– зменште споживання цукру: 25-50 грамів на добу, включно з фруктовими цукрами;
– використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
– слідкуйте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини та пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.
Нагадаємо, раніше Уляна Супрун публікувала поради, як підготувати дитину до першого смартфона.
Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.