Про це 24 каналу повідомив лікар Ігор Заставний. Він розповів від чого варто вакцинуватися українським військовим, зважаючи на ті умови, у яких вони перебувають на фронті.
Зверніть увагу Які захворювання почастішають в Україні через війну: пояснення Ляшка
Які щеплення необхідно зробити
Як розповів лікар, українських військових, які приходять у зв'язку зі скеруваннями, наприклад, на флюорографію для медогляду, вони завжди перед відправкою на фронт чи в тренувальний центр вакцинують "АДП-М". Як він пояснив, це вакцина від дифтерії та правця, яку роблять усім дорослим людям раз на 10 років.
Заставний наголосив, що, зокрема, правець передається з ґрунтом, тому перебування в окапах, може збільшити ризики зараження цією хворобою. Крім того, у більшості випадків лікарі починають вакцинацію від гепатиту В, оскільки він передається через кров.
Ризик зараження гепатитом В може бути дуже високий для наших бійців, оскільки, підозрюю, що більшість російських окупантів є невакцинованими. Водночас на відміну від росіян – наших людей ми любимо та цінуємо,
– наголосив Заставний.
Отож, важливо вакцинуватись від дифтерії, правця та гепатиту В. Саме тому, лікар порекомендував зробити такі щеплення, аби наші захисники могли зберегти своє здоров'я.
Небезпека закритих колективів
Крім того, Заставний наголосив, що за можливості необхідно зробити весь первинний комплекс вакцинації, якщо у вас його немає, адже перебування в закритих колективах збільшує ризики захворювання. До прикладу, якщо ви не зробили в дитинстві щеплення від вітрянки, кору, паротиту та краснухи, то необхідно вакцинуватись зараз.
Лікар пояснив, від чого варто вакцинуватись українським військовим: дивіться відео
Хвороби можуть поширитися на фронті
- Епідеміологиня Наталія Тімко-Іванченко розповіла 24 каналу, які захворювання можуть поширюватись у зв'язку з бойовими діями та несприятливими умовами для життя. За її словами, це, зокрема, інфекції, які завжди можна підчепити там, де є епідемічне неблагополуччя.
- За словами епідеміологині, серед військових на фронті зараз є дуже висока небезпека виникнення ботулізму. Зокрема, через популярну страву для таких умов – консервоване м'ясо.
- Крім того, як наголосила Тімко-Іванченко, є інші гострі кишкові інфекції, які можуть розвиватися через споживання зіпсутих продуктів, або ж забруднену воду. Також вона додала, що через несприятливу санітарно-гігієнічну ситуацію завжди є ризик розвитку вірусного гепатиту А.