Дослідники з Медичної школи Ікана стали першими, які продемонстрували цей феномен. Але поки що дослідження проводилось лише на гризунах.
До теми Поширений харчовий барвник Е171 визнали небезпечним: його заборонять в ЄС
Харчові барвники, такі як Red 40 і Yellow 6, широко використовуються в харчових продуктах, напоях і медицині.
Результати дослідження:
- Дослідження, проведене на мишах, показало, що коли тварини споживали їжу з цими барвниками, то у них розвинувся коліт.
- Але це траплялося лише тоді, коли у гризунів порушувалася регуляція певного компонента їхньої імунної системи, відомого як цитокін IL-23.
- Щоб довести, що харчовий барвник дійсно спровокував розвиток хвороби, дослідники згодовували мишей по-різному: як з додавання барвників, так і без.
- Коліт розвивався лише у тих мишей, які споживали їжу з Red 40 і Yellow 6.
На розвиток коліту може вплинути безліч чинників. Але його вперше пов'язали з вживанням харчових добавок.
Поки що незрозуміло, чи діють штучні харчові добавки так само на людей. Тож дослідники планують точно дослідити, як цитокін IL-23 сприяє розвитку коліту після впливу барвників.