Дослідники прийшли до висновку, що поліфеноли зеленого чаю насправді не антиоксиданти (речовини, які інгібують окиснення), а прооксиданти. Тобто спричиняють окислювальний стрес і в результаті покращують здатність організму захищатися.

Актуально Україну накриє вірусна хвиля: як посилити ефект вакцинації

Причому це відбувається на за допомогою імунної системи, а за допомогою активації генів, які виробляють ферменти на кшталт супероксиддисмутази та каталази, які інактивують вільні радикали та виступають ендогенними антиоксидантами.

Як проводилось дослідження:

  • Вчені провели досліди на вільноживучих ґрунтових нематодах Caenorhabditis elegans та мишах.
  • Поліфеноли підвищували окислювальний стрес у короткостроковій перспективі, але потім покращували захисні можливості клітин.
  • Катехіни через 6 – 12 годин ускладнювали дихання мітохондрій C. elegans та активність комплексу I в ізольованих мітохондріях гризунів. Порушення мітохондріального дихання супроводжувалося короткочасним падінням вироблення аденозинтрифосфату та тимчасовим підвищенням рівня активних форм кисню (АФК) у нематод.
  • Через 24 години дихання мітохондрій та рівні аденозинтрифосфат відновилися, а показники АФК навіть впали нижче за контрольні умови.

Але пити концентрати не варто

При цьому автори не радять приймати екстракти зеленого чаю чи пити концентрати. Оскільки катехіни у високих дозах пригнічують мітохондрії настільки, що настає загибель клітин. Це небезпечно для печінки та загрожує пошкодженням органів.