Спростування інформації

У відомстві спростували інформацію щодо французького сиру зараженого бактеріальною інфекцією, який потрапив до України з Франції.

Також на тему Система єКров: в Україні спростять процедуру здачі крові

Державна служба з безпечності харчових продуктів отримала звіт 19 грудня від системи швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (RASFF) про золотистий стафілокок у французькому сирі Reblochon de Savoie.

Додатково повідомили, що цей сир доставили до Бельгії, Іспанії та Великої Британії. Водночас не було надано жодних документів, які б підтверджували надходження цього продукту до України.

Наскільки небезпечний стафілокок

Золотисті стафілококи (умовно-патогенні бактерії роду Staphylococcus) – частина мікрофлори тіла здорової людини. Найчастіше вони живуть на шкірі або слизових носа, горла та кишківник. Іноді вони бунтують і викликають стафілококові або внутрішньолікарняні інфекції.

Стафілококи легко передаються від людини до людини. Вони проникають через пошкоджену шкіру, а також під час розмови, кашлю, чхання, через загальні речі, а також через харчі, які заражені збудником. Загалом, складніше придумати, як стафілококи не передається.

Стафілокок дуже поширений: бактерії є у третини населення Землі. Але це не означає, що у людей стафілококова інфекція. Бактерії живуть на їхній шкірі, у горлі чи кишківнику – люди просто носії.

Золотистий стафілокок здатний перебувати в організмі довгий час і не завдавати людині шкоди. Щоб захворіти, потрібно створити умови для бактерій. Наприклад, якщо імунітет слабшає через хворобу, стафілококи можуть розпочати гру. У будь-якої людини може розвинутись стафілококова інфекція, хоча певні групи людей наражаються на більший ризик, наприклад люди з хронічними захворюваннями: діабетом, раком, судинними захворюваннями, екземою, хворобами легень.

Стафілокок може викликати безліч хвороб: шкірні інфекції, бактеріємію, інфекційне запалення кісток, ендокардит, харчове отруєння, пневмонію та синдром токсичного шоку.