Полуниця – смачна кисло-солодка ягода і надзвичайно корисна для організму. У ній безліч вітамінів та антиоксидантів. Проте, не усім можна їсти полуницю, адже вона є сильним алергеном та містить велику кількість фруктових кислот.
Читайте також: До яких захворювань призводить відсутність сніданку
Чим корисна полуниця?
- Містить масу корисних речовин: залізо, магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, кремній, цинк і мідь.
- До її складу входить цілий комплекс вітамінів: А, В1, В2, Е, С.
- Багата на антиоксиданти, що роблять шкіру людини пружною і еластичною.
- Містить фолієву кислоту, що є незамінною для нормальної роботи репродуктивної системи.
- Покращує зір, допомагає при подагрі, зміцнює пам'ять.
- Позитивно впливає на метаболізм.
- Знижує рівень холестерину в організмі.
- Стимулює імунну систему.
- Завдяки саліциловій кислоті має протизапальну властивість.
- Допомагає боротися з целюлітом у жінок: дрібні кісточки ягоди виступають в ролі пілінгу, стимулюючи кровообіг в проблемних зонах, а кислоти відбілюють шкіру і підвищують її пружність.
При цьому ягода містить органічні кислоти, тому її не варто їсти людям, які мають проблеми з кишковим трактом та схильним до алергії. Також не варто годувати полуницею дітей, яким менше року. Дітям постарше варто давати не більше п’яти ягід на день.
Як правильно обирати полуницю: критерії
- Понюхайте полуницю – хороша ягода має гарних запах. Якщо від неї чути якимось стороннім запахом – краще від покупки відмовитись.
- Ягоди мають бути яскраві, але не темні, хвостики не сухі, але легко відриватися, зерна – занурені у ягоду. А от на форму не потрібно звертати особливу увагу.
- Не варто купувати ідеальну глянцеву полуницю. Вона точно була оброблена нітратами і містить в собі багато шкідливих речовин. Ягоди мають бути сухими, мати природній колір і вигляд.
Проте, навіть натуральні ягоди містять у собі невелику кількість нітратів. Тому не варто зловживати ранньою полуницею, адже можна отруїтися. Найкраще поступово вводити ці смачні ягоди у свій раціон.
Справжній сезон полуниць розпочнеться вже через два-три тижні. Тоді з прилавків зникнуть тепличні ягоди, а їм на зміну з'являться вирощені на городах. Саме тоді і варто очікувати подешевшання червоних ягід до 40-50 гривеньт за кілограм.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.