Молоко ніяк не впливає з рівень холестерину
Вчені врахували результати трьох великих популяційних досліджень і підсумували, що люди, які регулярно пили велику кількість молока, мали нижчий рівень як хорошого, так і поганого холестерину. Крім того, ті, хто регулярно споживав молоко мали на 14% нижчий ризик розвитку ішемічної серцевої хвороби.
До теми У 14% молодих людей, які перехворіли на COVID-19, розвинулись інші захворювання: які
Яким чином це встановили
Команда дослідників застосувала генетичний підхід до споживання молока, вивчивши зміна гена лактази, пов'язаного з переварюванням молочного цукру – лактози.
Робота свідчить, що наявність генетичної варіації, при якій люди можуть перетравлювати лактозу, було хорошим способом виявлення людей, які споживають більше молока.
Ми виявили, що серед учасників з генетичною варіацією, яку ми зв'язали з високим споживанням молока, був вищий індекс маси тіла, але головне, що ці люди мали нижчі рівні хорошого і поганого холестерину. Ми також виявили, що у них був значно нижчий ризик ішемічної хвороби серця,
– зауважив дослідник Вімал Карані.
Перспектива дослідження
Це говорить про те, що скорочення споживання молока може не бути необхідним для запобігання серцево-судинних захворювань.
Новий аналіз вирішили провести після кількох суперечливих робіт, в яких розглядали причинний зв'язок між підвищеним споживанням молочних продуктів і кардіометаболічними захворюваннями.
Тож, вчені не знайшли жодних переконливих доказів зв'язку між високим споживанням молока і підвищеним ризиком діабету.