Чим відрізняється від жовтяниці
Такий стан має назву – каротинемія, каротинодермія або каротинова жовтяниця. Але вона суттєво відрізняється від "звичайної" жовтяниці, яка розвивається, коли організм не встигає позбавлятися жовчного пігменту білірубіну (він утворюється при руйнуванні еритроцитів).
Також на тему Чому можуть запалитись ясна і як зняти дискомфорт
Розрізняються навіть симптоми – при каротинемії:
- шкіра стає саме жовтою (при жовтяниці – бронзовою);
- забарвлюється найчастіше лише обличчя, ступні та долоні;
- білки очей не жовтіють;
- загрози життю немає.
Наскільки небезпечний цей стан
Повернемося до моркви: в ній, а також в абрикосах, манго, апельсинах, мандаринах, гарбузі, хурмі та солодкій картоплі міститься пігмент бета-каротин. Це провітамін, який потрібний організму для синтезу вітаміну A.
Засвоюється бета-каротин у печінці – і ще для цього процесу потрібні ліпіди. Якщо пігменту надходить дуже багато – або бракує жирів, – печінка не встигає його переробити. А коли молекули вільного каротину потрапляють у кров, тканини починають жовтіти.
Але каротинемія мало того, що не небезпечна для здоров'я і "лікується" звичайною корекцією раціону, так ще й важкодосяжна. Річ у тім, що в моркві міститься близько 4 мг бета-каротину. А щоб пожовтіти, людині доведеться споживати від 20 до 50 мг щодня протягом кількох тижнів. У перерахунку на моркви це приблизно 10 плодів на день.
Тому в принципі, якщо ви дуже любите моркву чи хочете пограти в хамелеоні, можна не переживати. Але корисніше не налягати на один фрукт чи овоч, а дотримуватися збалансованої дієти.