Деталі дослідження
Вчені з Каролінського інституту провели метааналіз існуючих досліджень, щоб простежити зв'язок конкретних продуктів харчування і діабету першого типу. Всього вони вивчили 152 роботи і 27 продуктів, що знижують і підвищують ризики захворювання.
Увага Вітамін D для жінок: як сонячний вітамін впливає на репродуктивне здоров’я
Користь грудного вигодовування
В ході дослідження вчені встановили, що чим довше новонароджений перебував на грудному вигодовуванні, тим нижче були ризики діабету.
Наприклад, 6 –12 місяців годування грудьми знижували ризики на 61%, 2 – 3 місяці – на 31%.
Це пояснено тим, що грудне молоко сприяє формуванню та зміцненню імунної системи дитини, а також покращує стан мікробіоти кишківника,
– зауважили автори.
Тим часом подальші результати виявилися невтішними.
Яким чином молоко впливає на ризики діабету
Поки вчені не можуть пояснити взаємозв'язку. Ймовірно, амінокислоти, що містяться в коров'ячому молоці, можуть провокувати атаку імунної системи на інсулін, що продукують клітини підшлункової залози.
Також вчені з'ясували, що більш пізнє введення глютену в раціон знижувало ризики вдвічі.
Глютен і ризики діабету
Вчені не виявили підвищених ризиків, якщо мати споживала глютен під час вагітності.
Поки вчені не представили конкретних рекомендацій по профілактиці діабету. Але обов'язково їх сформують після додаткових досліджень.
Що особливо актуально наразі, адже захворюваність на діабет невпинно зростає. Крім того, нещодавно вчені підтвердили зв'язок цукрового діабету і хвороби Альцгеймера.