"Сови" в зоні ризику: як пізній сніданок впливає на самопочуття і тривалість життя
- Дослідження показало, що пізній сніданок і вечеря, а також скорочення загального часу прийому їжі з віком збільшують ризик різних захворювань і смертності, особливо серед "сов".
- Пізній сніданок пов'язаний з підвищеною втомлюваністю, депресією, проблемами із зубами та сном, що може сигналізувати про фізичні та психологічні проблеми.
З віком змінюються не лише смакові вподобання, а й харчові звички, зокрема режим харчування. Однак вплив часу прийому їжі на загальний стан здоров’я досі залишається недостатньо вивченим.
Група науковців із Массачусетського технологічного інституту та Бригама разом із колегами вирішила виправити цю прогалину. Дослідники вивчили, як змінюється розклад харчування у людей літнього віку та як ці зміни впливають на ризик розвитку різних захворювань, повідомляє 24 Канал з посиланням на ScienceDaily.
Також на тему Від прогулянок до інтервалів: які навантаження реально зменшують біологічний вік
Виявилося, що з роками літні люди починають снідати та вечеряти пізніше, а загалом час, відведений на приймання їжі, скорочується.
Нове дослідження впливу режиму харчування
Час, коли літня людина снідає, може бути простим, але інформативним показником її здоров’я. Зміни у режимі харчування – це своєрідний "тривожний сигнал", який може допомогти лікарям і самим пацієнтам своєчасно розпізнати фізичні чи психологічні проблеми,
– розповів автор дослідження, Хасан Дашті.
Під час дослідження експерти проаналізували дані майже трьох тисяч жителів Великої Британії віком від 42 до 94 років, за якими спостерігали понад два десятиліття.
Результати показали: зміщення сніданку та вечері на пізній час і скорочення загального вікна приймання їжі з віком стають все більш поширеними.
Важливість сніданку
Варто відзначити, що пізній сніданок виявився пов’язаним із низкою неприємних наслідків – підвищеною втомлюваністю, депресивними станами, проблемами із зубами та ротовою порожниною. Крім того, такі звички часто супроводжуються труднощами при приготуванні їжі та порушеннями сну.
Одним із найнебезпечніших висновків стало те, що пізній сніданок корелює з підвищеним ризиком смертності у подальші роки. Особливо схильні до цієї тенденції люди, які за своїми біоритмами є "совами".
"Наші дані підтверджують: пізній сніданок може бути тривожним дзвіночком для організму, особливо у літньому віці. Виявляється, твердження про те, що сніданок – найважливіший прийом їжі протягом дня, особливо актуальне саме для людей старшого віку", – підкреслює Дашті.
Таким чином, спостереження за харчовими звичками може стати простим, але ефективним інструментом турботи про здоров’я літніх людей.
Яким має бути сніданок для літніх людей
Джерело National Institutes of Health
Сніданок для людей літнього віку має бути не лише поживним, а й різноманітним і багатим на основні поживні речовини.
Лікарі наголошують, що особливо важливо на сніданок включати білок (нежирне м’ясо, яйця, молочні продукти), цільнозернові каші (овес, гречка), овочі і невелику порцію фруктів, а також достатньо рідини.
Доречними будуть й кисломолочні продукти, багаті на кальцій, – для профілактики остеопорозу. Надмір цукру, солі, жирні смажені продукти варто обмежити, а якщо є медичні рекомендації – підбирати страви згідно з індивідуальними дієтичними показаннями.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.