В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у таких випадках радить замінити цибулю на інші продукти.

Читайте також: До яких проблем може призвести надлишок риб'ячого жиру

Вона радить їсти зелену цибулю та порей.

Лікар Уляна Супрун
“Вони містять багато кемпферолу. Це корисний для здоров’я судин флавоноїд, який наразі активно досліджують у зв’язку із потенційними протипухлинними властивостями”.

За складом кемпферолу зелену цибулю можна замінити на квасолю, молоді боби, вино, спеції гвоздики, чорний чай та малину. Тому можна обирати і ці продукти.

В пореї та зеленій цибулі багато вітамінів А, К, В6 та магнію. За вмістом вітамінів ідеально підходить кропива. Останню можна додавати до зеленого борщу чи рису.

Уляна Супрун
“В цибулі є пребіотики — речовини, які полюбляє кишкова мікрофлора. Втім, розчинну клітковину цибулі можна замінити в раціоні коренеплодами: селерою чи пастернаком, вівсяною та перловою кашею чи яблуками”.

Корисною буде вживання цибулі для печінки. Вона знижує рівень цукру в крові, допомагає нормалізувати баланс ліпопротеїнів та зменшує запалення. Але лише в разі поєднання зі здоровим збалансованим раціоном. Замінити її можна на кріп, корицю, імбир, кінзу та насіння коріандру.

Замість того, щоб смажити цибулю, можна використати редиску. Вона містить сірковмісні сполуки, і може дати певної солодкої гіркоти та аромату.

Смажити цибулю до золотистої скоринки шкідливо для здоров’я. Цей процес пов'язаний з розвитком діабету, серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок. Тож не переймайтеся — суп без засмаженої цибулі буде навіть корисніший.

При приготуванні паштету чи печені, Уляна Супрун радить потушкувати яблука чи груші або пастернак чи селеру.

Експерт підсумовує: вживайте цибулю лише як частину збалансованого харчування, а не для лікування хвороб.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.