Результати першого етапу роботи опублікували у журналі Nutrition Bulletin, інформує 24 Канал. Учасники дослідження отримували два типи меню: більш тверді страви з високим вмістом білка та м'які, калорійні страви.

Дивіться також Сніданок після 10 ранку може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям

Учені уже помічали, що більш м'які калорійні страви, які майже не потребують жування, споживаються швидше і у більшій кількості. Власне, це може призводити до переїдання та набору ваги, та досі було незрозуміло, що саме є шкідливішим – технологія обробки продуктів чи їхній склад.

Деталі експерименту?

У дослідженні Restructure учасники впродовж двох циклів по 14 днів харчувалися різними дієтами, розділеними двотижневою перервою:

  • Тверда дієта – страви, які потрібно довше жувати. Здебільшого, ці продукти багаті на білок.
  • М'яка дієта – швидко з'їдаються страви, більш жирні та м'які за текстурою.

Зауважте. До проєкту залучили здорових дорослих віком 21–50 років із нормальною вагою та апетитом.

Учасники отримуватимуть триразове харчування за встановленим меню, а на вихідні — готові набори додому. Перед і після кожного прийому їжі вони фотографуватимуть страви, зважуватимуть залишки та носитимуть спеціальні датчики для контролю активності та рівня цукру в крові. Також у них братимуть зразки крові та калу для аналізу мікробіома й гормонів.

Висновків ще немає?

Так, наразі можна говорити лише про гіпотези та попередні спостереження, але науково підтверджених результатів цього дослідження ще немає.

Головна мета експерименту – перевірити, чи допомагає тверда текстура та триваліше жування сповільнити переїдання і поліпшити обмін речовин, а також як змінюється щоденне споживання енергії, вага та метаболічні показники учасників.

Як час сніданку впливає на здоров'я?

  • Нове дослідження показало, що пізній сніданок у літніх людей може бути пов'язаний з підвищеним ризиком передчасної смерті. Водночас цей фактор не є прямою причиною, а скоріше індикатором проблем зі здоров'ям у людини.
  • Крім того, звичка пізно снідати частіше зустрічається серед людей з постійною втомою, депресією, проблемами із зубами, хронічними захворюваннями та генетичною схильністю до вечірнього хронотипу.