Олів'є по-східному
Інгредієнти:
Крабове м'ясо - 200 г;
Картопля - 4 шт.;
Морква - 2 шт.;
Яйце - 2 шт.;
Огірок - 1 шт.;
Майонез - 250 г;
Сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
Картоплю, моркву і яйця варимо окремо, охолоджуємо, нарізаємо кубиками. Крабове м'ясо нарізаємо шматочками. Підготовлені інгредієнти змішуємо, солимо, заправляємо майонезом.
Рибний олів'є
Інгредієнти:
Картопля - 200 г;
Морква - 1 шт.;
Скумбрія копчена - 1 шт.;
Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
Зелений горошок консервований - 100 г;
Яблука - 1 шт.;
Сіль - за смаком;
Майонез - 100 г;
Перець чорний мелений - за смаком;
Зелень - 50 г;
Спосіб приготування:
Відварюємо картоплю і моркву, нарізаємо кубиками. Копчену скумбрію очищаємо і розбираємо на невеликі шматочки. Цибулю дрібнимо. Зелений горошок миємо і сушимо. Яблука без шкірки нарізаємо кубиками. Всі інгредієнти перемішуємо і заправляємо салат майонезом. Солимо, перчимо і посипаємо рубаною зеленню. Подаємо охолодженим.
Олів'є з шинкою і ананасом
Інгредієнти:
Курка - 200 г;
Шинка - 100 г;
Сіль - за смаком;
Картопля - 200 г;
Ананас - 100 г;
Морква - 1 шт.;
Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
Перець чорний мелений - за смаком
Майонез - 100 г;
Спосіб приготування:
Курку відварюємо в підсоленій воді, охолоджуємо і дрібно нарізаємо. Шинку нарізаємо кубиками. Картоплю і моркву відварюємо, очищаємо і ріжемо на маленькі кубики. Ананас очищаємо і дрібно нарізаємо. Цибулю дрібнимо і обдаємо окропом. Змішуємо всі інгредієнти, заправляємо майонезом, солимо, перчимо.
Олів'є з морським коктейлем
Інгредієнти:
Коктейль з морепродуктів - 400 г;
Огірки солоні - 4 шт.;
Яйце куряче - 7 шт.;
Картопля - 5 шт.;
Зелений горошок консервований - ½ банки;
Майонез домашній - за смаком;
Морква - 4 шт.;
Лимон - 1 шт.;
Сіль - за смаком;
Спосіб приготування:
Морський коктейль обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії 3-5 хвилин до готовності. Охолоджуємо. Всі інші інгредієнти нарізаємо кубиками (попередньо зваривши). Змішуємо все у великій мисці, заправляємо майонезом, збитим з лимонним соком. Даємо настоятися в холодильнику 20 хвилин.
Вегетеріанський олів'є з авокадо
Інгредієнти:
Кеш'ю - 1 стакан;
Огірки - 2 шт.;
Зелений горошок консервований - 1 банка;
Авокадо - 2 шт.;
Морква - 1 шт.;
Стебло селери -2 шт.;
Спосіб приготування:
Дрібно нарізаємо огірки та моркву, додаємо горошок і авокадо, нарізане кубиками. Окремо готуємо майонез: заливаємо 1 стакан кеш'ю водою на 1 годину (можна використовувати насіння соняшника). Потім у блендері подрібнюємо кеш'ю (насіння), додавши трохи води, щоб отримати консистенцію сметани. Додаємо за смаком порошок гірчиці, лимон, мелений перець і сіль.
Олів'є з макаронами
Інгредієнти:
Макарони - 300 г;
Яйце куряче - 4 шт.;
Огірки - 150 г;
Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
Сіль - за смаком;
Майонез - за смаком;
Ковбаса докторська - 250 г;
Зелений горошок консервований - 350 г;
Морква - 2 шт.
Спосіб приготування:
Макарони і моркву відварюємо до готовності. Охолоджуємо. Цибулю дрібно нарізаємо. Ковбасу ріжемо кубиками. Моркву чистимо, і теж нарізаємо кубиками. Зварені яйця та огірки дрібно краємо. Змішуємо макарони, ковбасу, цибулю, горошок, яйця, огірки, моркву, солимо. Заправляємо майонезом.
Олів'є для сироїдів
Інгредієнти:
Батат - 1 шт.;
Корінь селери - 250 г;
Огірки солоні - 3 шт.;
Цибуля - 1 шт.;
Олія оливкова - 5 ст. л.;
Кеш'ю (сирий) - 150 г;
Фініки - 3 шт.;
Часник - 2 зубчики;
Сік лимонний - 40 г;
Сіль морська - за смаком.
Спосіб приготування:
Батат, корінь селери, огірки і цибулю ріжемо кубиками. Потім з решти інгредієнтів готуємо майонез "для сироїда". Подрібнюємо кеш'ю в блендері або комбайні. Дрібно ріжемо часник і фініки. Змішуємо кеш'ю, часник, фініки з лимонним соком і олією. При необхідності додаємо підсолоджувач (мед, агаву, стевію) і сіль. Нарізані овочі змішуємо з отриманим майонезом.
Низькокалорійний олів'є
Інгредієнти:
Перець чорний мелений - за смаком;
Білокачанна капуста - 300 г;
Оцет яблучний - 5 г;
Цибуля зелена - 20 г;
Соус соєвий - 10 г;
Огірки мариновані - 100 г;
Зелений горошок консервований - 100 г;
Сметана 20% - 50 г;
Огірки - 50 г;
Гірчиця столова - 1 чайна ложка;
Спосіб приготування:
Капусту нарізаємо, огірки ріжемо кубиками. Подрібнюємо цибулю. Робимо соус (майже майонез), змішуючи сметану, гірчицю, оцет, перець, соєвий соус. Перемішуємо інгредієнти слату, заправляємо приготовленим соусом.
Олів'є з рябчиками та ікрою
Інгредієнти:
Рябчик - 2 шт.;
Язик телячий - 1 шт.;
Ікра чорна - 100 г;
Раки - 25 шт.;
Пікулі - ½ банки;
Огірки - 2 шт.;
Яйце перепелине - 10 шт.;
Каперси мариновані - 80 г;
Провансаль - ½ банки;
Спосіб приготування:
Рябчиків смажимо і нарізаємо. Язик відварюємо і нарізаємо однаковими шматочками. Додаємо м'ясо відварних раків, кубики з пікулі, рубані яйця і огірки. Акуратно перемішуємо інгредієнти, викладаємо їх в салатницю, додаємо соус Кабуль, каперси, ікру, соус провансаль. При подачі прикрашаємо салат ікрою.
Олів'є в сирних тарталетках
Інгредієнти:
Шинка - 250 г;
Горошок - 0,5 банки;
Картопля - 4 шт.;
Яйця - 4 шт.;
Морква - 0,5 шт.;
Огірок солоний - 2 шт.;
Цибуля ріпчаста - 0,5 шт.;
Маслини - 0,5 банки;
Перепелині яйця - 2 шт.;
Петрушка;
Майонез;
Сіль, перець;
Гірчиця - 2 ст. л.;
Паприка - 1 ч. л.;
Сирні тарталетки - 10 шт.
Спосіб приготування:
Яйця, моркву, картоплю відварюємо, чистимо і нарізаємо кубиками, змішуємо з порізаними кубиками огірками і цибулею, додаємо горошок. Для заправки змішуємо майонез, гірчицю, паприку, сіль, перець. Заправляємо салат, розмішуємо і розкладаємо в тарталетки. Можна прикрасити квітами з маслин і моркви, перепелиних яєць і горошку.
Олів'є з яблуками
Інгредієнти:
Картопля - 4 шт.;
Яблуко - 1 шт,;
Яйце куряче - 5 шт.;
Яловичина - 300 г;
Огірки солоні - 3 шт.;
Зелений горошок консервований - 100 г;
Морква - 3 шт.;
Цибуля ріпчаста - 1 головка;
Сіль - за смаком;
Майонез - 130 г;
Перець чорний мелений - за смаком
Спосіб приготування:
Картоплю і моркву відварити, очистити, нарізати кубиками. Яйця зварити круто, очистити і нарізати кубиками. Огірки нарізати кубиками, утворився розсіл злити. Цибулю подрібнити. Зелений горошок відкинути на друшляк, щоб стекла рідина. Яловичину відварити в підсоленій воді, остудити. Нарізати кубиками. Яблуко нарізати кубиками. Всі інгредієнти з'єднати, посолити, поперчити, заправити майонезом і перемішати.
Солодкий олів'є
Інгредієнти:
Консервовані тропічні фрукти - 1 банка;
Яблуко - 1 шт;
Селера - 1-2 стебла;
Ванільний цукор - за смаком.
Сметана.
Спосіб приготування:
Консервовані фрукти нарізаємо невеликими кубиками, як на "Олів'є". Вирізаємо з яблука серединку і нарізаємо так само (шкірку не обчищаємо). Нарізаємо також стебла селери. Все змішуємо, додавши ванільний цукор і сметану.
Читайте також: Олів'є: історія легендарного новорічного салату