Протягом 8 років фахівці спостерігали: ті, хто надавав перевагу напоям і продуктам із підсолоджувачами, з часом гірше впоралися із завданнями на пам’ять і концентрацію, порівняно з тими, хто їх майже не вживав, повідомляє 24 Канал з посиланням на Neurology.

Також на тему Музика замість пігулок – знайшли простий спосіб побороти захитування в дорозі

Низькокалорійні та безкалорійні підсолоджувачі часто розглядаються як здорова альтернатива цукру, однак наші результати показують, що деякі з них можуть негативно впливати на когнітивні здібності з часом,
– підкреслила старша авторка дослідження Клавдія Кімі Суемото.

Нове дослідження впливу підсолоджувачів

Учасників дослідження розділили на три групи залежно від кількості підсолоджувачів у щоденному раціоні. Найбільше їх споживали ті, чий середній показник становив 191 мг на добу (еквівалент вмісту підсолоджувача в банці дієтичної газованої води).

Мінімальна доза сягала лише 20 мг на день – 1/200 частка звичайної чайної ложки. Найпоширенішим серед респондентів був сорбіт (у середньому 64 мг на день).

Особлива актуальність цих результатів на тлі стрімкого зростання кількості випадків хвороби Альцгеймера – розуміння впливу синтетичних добавок на здоров’я мозку стає вкрай важливим. Експерти оцінювали пам’ять, швидкість мислення, здатність до відтворення інформації й вербальну гнучкість.

Штучні підсолоджувачі погіршують памʼять

З’ясувалося, що навіть з урахуванням інших чинників (віку, фізичної форми, серцево-судинних захворювань, стилю харчування), ті, хто споживав найбільше підсолоджувачів, втрачали розумові здібності приблизно на 62% швидше, ніж учасники з мінімальним споживанням. За розрахунками дослідників, за вісім років це еквівалентно додатковим 1,6 року старіння мозку. Для молодших людей (до 60 років) цей негативний ефект особливо виражений.

Підсолоджувачами, що використовувалися у раціоні, були аспартам, сахарин, ацесульфам калію, еритрит, ксиліт і сорбіт – їх часто додають до дієтичних напоїв, йогуртів і протеїнових батончиків. Примітно, що вживання натурального цукру не впливало на когнітивні функції таким чином.

Інші негативний вплив підсолоджувачів

Раніше вчені вже звертали увагу на можливі ризики штучних підсолоджувачів. Лабораторні дослідження продемонстрували, що еритрит може посилювати оксидативний стрес і порушувати роботу клітин, відповідальних за кровообіг у мозку, збільшуючи ризик інсульту. А сукралоза впливає на гіпоталамус – мозковий центр контролю апетиту, підсилює потяг до солодкого та змінює харчову поведінку.

Все більше наукових доказів підтверджують: хоча синтетичні підсолоджувачі часто подають як безпечну альтернативу цукру, регулярне їхнє вживання може негативно позначатися не лише на серцево-судинній системі, а й на мозку.

Експерти радять ставитися до них обережно й не зловживати навіть з метою схуднення чи контролю рівня цукру у крові.