Укр Рус
2 вересня, 19:38
3

Вегетаріанці чи мʼясоїди – хто має вищий ризик раку

Основні тези
  • Дослідження показало, що сукупний ризик розвитку онкологічних хвороб у вегетаріанців на 12% нижчий, ніж у тих, хто регулярно вживає м’ясо, з особливою різницею для певних видів раку.
  • Найшкідливішим для здоров’я вважається перероблене м’ясо, яке збільшує ризик розвитку раку, хвороб серця та діабету.
  • Результати дослідження мають обмеження, зокрема короткий термін спостереження та неврахування кількості дітей у учасників.
  • Автори дослідження визнають, що методика не дозволяє стверджувати, що саме харчування стало причиною зниження ризику раку.

Американські вчені дослідили, як харчові звички впливають на ризик розвитку ракових захворювань, порівнявши здоров’я вегетаріанців і тих, хто регулярно вживає м’ясо. Фахівці проаналізували частоту онкологічних діагнозів серед представників різних типів харчування у США та Канаді.

У дослідженні взяли участь понад 79 тисяч жителів двох країн, у яких на початку спостереження не було жодних онкологічних хвороб, пише 24 Канал з посилання на The American Journal of Clinical Nutrition.

Також на тему: Революція в лікуванні раку грудей: нові таблетки дають шанс на життя без рецидивів

Нове дослідження впливу дієти

Тих, хто дотримувався рослинних дієт, розділили на три групи: 

  • перша – суворі вегетаріанці, які повністю відмовилися від продуктів тваринного походження;
  • друга – оволактовегетаріанці, які не їдять м’ясо і рибу, але вживають молочні продукти та яйця;
  • третя – пескетаріанці, які виключили м’ясо птахів і ссавців, але залишили в раціоні рибу, морепродукти, молоко та яйця.

Дані в цих групах науковці порівнювали з результатами людей, які їдять м’ясо щонайменше раз на тиждень. Протягом майже восьми років дослідники аналізували стан здоров’я кожного учасника за допомогою сучасних статистичних інструментів. 

Виявилося, що серед вегетаріанців частіше зустрічалися люди старшого віку, вони довше годували дітей грудьми, рідше користувалися оральними контрацептивами або гормональною терапією у період після менопаузи й мали вищий рівень освіти.

Вегетаріанство зменшує ризик раку

Головний результат: сукупний ризик розвитку онкологічних хвороб у людей, які виключили м’ясо з раціону, виявився на 12% нижчим, ніж у м’ясоїдів. Для найпоширеніших типів пухлин – меланоми, раку щитоподібної залози, яєчників та підшлункової залози – різниця сягнула 18%. 

Особливо сильно знизився ризик розвитку колоректального раку (мінус 21%), раку шлунка (мінус 45%) та захворювань лімфатичної системи (мінус 25%). Найменшого ризику зазнали суворі вегетаріанці – у них він був меншим на 24%.

Втім, автори чесно визнають: використана методика не дозволяє стверджувати, що саме харчування стало причиною таких результатів, хоча очевидні відмінності між групами спостерігаються. 

Водночас дослідження має певні обмеження: вісім років – не надто тривалий термін для оцінки довгострокових тенденцій, а кількість дітей у кожного учасника не враховувалася, хоча відомо, що багатодітні люди рідше хворіють на рак.

Яке мʼясо найшкідливіше?

  • Найшкідливішим для здоров’я вважається перероблене м’ясо – різні ковбаси, сосиски, копченості та бекон. У таких продуктах багато солі, консервантів і хімічних добавок, що збільшують ризик розвитку раку, хвороб серця та діабету.
  • Також шкідливо часто їсти червоне м’ясо (яловичина, свинина, баранина), особливо якщо воно жирне або смажене, адже це сприяє підвищенню холестерину та навантаженню на судини й серце.
  • Кориснішою альтернативою є птиця, але у всьому важлива помірність і спосіб приготування.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.