Біологи стверджують, що заморожена їжа теж може бути причиною поширення коронавірусу і опублікували своє дослідження на сервері препринтів bioRxiv. Зазначимо, що воно ще не пройшло рецензування експертів, внаслідок чого не може вважатись істинним.
До теми Коронавірус може бути термостійкішим, ніж вважали раніше
Як проводилось дослідження
Дослідники придбали в супермаркеті свинину, курятину і форель, після чого нанесли на товари розчин з частинками SARS-CoV-2. Обробивши продукцію вірусними частинками, біологи охолодили її до температури, яку застосовують при перевезенні, близько 4°C. Або ж заморозили до температури від -20°C до -80°C.
Вчені намагаються переконати в тому, SARS-CoV-2 три тижні залишався інфекційним при цих температурах.
Ввезення заражених харчових продуктів і їх пакування – можливе джерело різних спалахів. Цьому можна запобігти, якщо краще оцінювати ризики,
– йдеться в повідомленні.
Натомість директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в охороні здоров'я Майкл Раян вважає, що "їжу не варто боятися". Він закликав ЗМІ не лякати людей тим, що "на замороженій їжі знайшли вірус ".
За його словами, підхопити SARS-CoV-2 таким чином теоретично можливо, але поки що йому невідомо про такі випадки.